Belföld

Tusnádfürdőn tér vissza Orbán

Orban-Viktor-Tusnadfurdon(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-Tusnadfurdon(960x640).jpg (Array)

A kormányfő egyelőre csak tervezi a szabadságát. A Bors csütörtökön ugyan szoros időbeosztásáról értekezett, de nyilvános programja nagyon régen volt. Közben azonban vélhetően gőzerővel dolgozik egyebek között talán miniszterei bizonyítványán. Azt a korábbi sajtóhírek szerint a július 21-i kormányülésre ígérte, bár később Lázár János miniszter említett egy augusztus 25-ei dátumot is. Annak a hivatalos megnevezése kormánykonferencia lesz, mert azon az összes államtitkár, kormányzati tanácsadó, illetve több állami szerv vezetője is ott lesz. Orbán Viktor még június elején azt mondta, hogy egyetlen tárcavezető leváltását sem érzi időszerűnek, de „az államtitkárok között lesznek cserék”.

Az aktuális Magyar Közlönyökben megjelent kormányrendeleteket sokáig Orbán Viktor helyett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írta alá. Ugyanakkor a hírszerző és elhárítási tevékenységhez kapcsolódó beszerzésekről (július 15), illetve a Nemzeti Hírközlési Hatóság eljárásában közreműködő szakhatóságok kijelöléséről szóló rendelet módosítását (július 16) már ő maga jegyezte.

A miniszterelnöki eseményeket általában a kormany.hu naptárában jelzik. Mivel Orbán Viktor kéthetente péntekente vendégeskedik a Magyar Rádió reggeli műsorában, így felbukkanása (július 3-a után) a stúdióban éppen időszerű lett volna, de most ez is elmaradt. A kormányfő Facebook-oldala július 4-én, azzal frissült, hogy megosztották a videóját arról, milyen fejlesztéseket ígért Érdnek. Orbán Viktor honlapján az utolsó hír – az egykori házelnök halála kapcsán – Szabad Györgyöt méltatja.

Tusványoson találkozunk

 “Megnyugtathatom Önt, hogy a miniszterelnök nem tűnt el” – írta kérdésünkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Természetesen ő hívta össze és ő vezeti a következő kormányülést – közölte, hozzátéve, hogy Orbán Viktor legközelebbi sajtónyilvános programja jövő szombaton Erdélyben, Tusnádfürdőn lesz, ahol a bálványosi szabadegyetemen előadást tart majd.

Orbán tusnádfürdői előadásai egyébként általában roppant izgalmasak abból a szempontból, hogy ezekben sokat elárul a miniszterelnök az aktuális világlátásáról és jól idézhető mondatokkal is szolgál. Tavaly például az illiberális demokrácia fogalmát vezette be a közbeszédbe, amikor arról beszélt, hogy „az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik