Belföld

BKV: minden előírásnak megfelelnek az új 3-as metrók

metro(960x640).jpg (Array)
metro(960x640).jpg (Array)

A BKV a 3-as metró szerelvényeinek modernizálására és felújítására kiírt közbeszerzési eljárást az uniós jognak minden tekintetben megfelelő magyar közbeszerzési törvény szerint folytatta le.

Így reagált a társaság az MTI megkeresésére arra a hírre, amely szerint az észt Skinest Rail cég panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a tender eredménye ellen. Az észt cég csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy szerintük ajánlatuk minden pontban kedvezőbb volt a későbbi nyertes orosz Metrowagonmash társaságénál, és az összes modern műszaki követelménynek megfelel. A BKV által az ajánlat érvénytelenné nyilvánításának indokaként felhozott nyolc érv mindegyike formális jellegű volt, és a Skinest meg van győződve arról, hogy az illetékes magyarországi és uniós fórumok is erre a következtetésre jutnak – tették hozzá.

A BKV pénteken közleményben tudatta: a Skinest Rail ajánlata több szakmai követelménynek nem felel meg, például az ajánlatban szereplő áramszedők konstrukciója nem illeszkedik a 3-as metróvonal adottságaihoz, a járművek homlokfalán a felújítás során kialakítandó vészkijáratok műszaki megoldása szintén nem megfelelő a jogszabályi előírásokon alapuló, elvárt műszaki követelményeknek, az utastéri ajtóműködtetés módjáról pedig két különböző változat is szerepelt az ajánlatban. A cég továbbá nem tett megfelelő ajánlást a járművezetői oktatószimulátorral, valamint az elvárt minimális ülőhelyaránnyal kapcsolatban sem. Mindezek, valamint egyes további dokumentációk hiányosságai miatt az ajánlat érvénytelen – jelezték.

Értetlenül állnak a Skinest Rail azon lépése előtt, hogy az Európai Bizottságnál tett panaszt, hiszen a cégnek az összegezés kiküldésétől számított három napig lehetősége lett volna vitarendezési eljárás kezdeményezésére a BKV-nál, amit nem tett meg – folytatódik a reagálás.

A BKV szerint az Európai Bizottság bevonása teljesen fölösleges, hiszen az uniós jognak minden tekintetben megfelelő közbeszerzési törvény szerint a szerződéskötési moratórium tíz napja alatt lehetőség van jogorvoslati eljárás bejelentésére. Ezt pénteken kézbesítették is a BKV-nak, ám csak azután, hogy a Skinest az Európai Bizottságnál panaszt tett és ezt széles körben kommunikálta – írták.

Hozzátették: a közbeszerzésekről szóló törvény szerint az érvényes ajánlatokat kell értékelni. Érvényes ajánlatot pedig egyedül a Metrowagonmash nyújtott be, így értelmezhetetlen bármilyen összehasonlítás, hiszen csak érvényes ajánlatot lehet összevetni másik érvényes ajánlattal – ilyen pedig nem volt. A BKV nem teheti meg, hogy a közbeszerzési törvény szerint érvénytelennek minősülő ajánlatot érvényessé nyilvánítson, még akkor sem, ha annak egyes paraméterei kedvezőnek tűnnek – írták.

A BKV Zrt. hangsúlyozta: a közbeszerzési eljárás szabályos volt és mind az uniós jog, mind a magyar közbeszerzési törvény követelményeinek maximálisan megfelelt, ezt a hatóságok előtt is bizonyítják, az ezzel ellentétes bármilyen feltételezést és kommunikációt a társaság visszautasítja.

A BKV július 8-án közölte, hogy az orosz Metrowagonmash cég nyert a budapesti 3-as metró szerelvényeinek korszerűsítéssel egybekötött felújítására, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállítására kiírt tenderen. Az eljárásban a BKV szerint csak az orosz cég adott be érvényes ajánlatot, a többi pályázót kizárták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik