Belföld

A NAV-ot küldik a le nem tett diplomákért számlázott milliókért

diploma, diplomaosztó (Array)
diploma, diplomaosztó (Array)

Elég egy kis gikszer a tanulmányokban és az adóhivatal erőteljes fellépésére számíthat a jelenlegi vagy egykori hallgató. Hogy ki lehet-e kerülni? Mutatjuk!

Szorongáskeltő tartozásról tájékoztatta az Oktatási Hivatal azokat, akik valamely, az állami finanszírozásért vállalt kötelezettségüket nem teljesítették. Nem kell ehhez sok, viszont borzalmasan sokba kerülhet annak, aki nem figyel.

2011 decemberében fogadta el az Országgyűlés az új felsőoktatási törvényt, eszerint a magyar felsőfokú intézményekbe jeletkezők 3 finanszírozási opció közül választhatják ki a körülményeiknek, terveiknek legmegfelelőbbet – vagy legkevésbé rosszat. A törvény szerint 2012 szeptemberétől a hallgatók állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésben folytathatják tanulmányaikat.

Bár a kormány következetesen kerülte a tandíj szót, nincsen ingyenebéd a felsőoktatásban sem, mutatjuk is, hogyan fizet a diplomás vagy diplomátlan pénzével, idejével, lehetőségeivel.

Kiknek és miért kell fizetniük?

Azoknak, akik az új felsőoktatási törvény életbelépését követően – tehát 2012 szeptemberében vagy azután kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat, azonban nem vagy nem időben (!) szerzik meg diplomájukat. A nem önköltséges, tehát állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal tanuló hallgató aláírta a hallgatói szerződést, amelyben az oktatása költségvetési támogatásáért cserébe vállalta, hogy időben (a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt) lediplomázik és egy bizonyos ideig Magyarországon dolgozik. A törvény szerint az állami ösztöndíjasként eltöltött idővel megegyező munkaviszonyt kell felmutatni a diploma megszerzését követő 20 évben (beleszámít a GYES/GYED/GYÁS, álláskeresési járadék ideje is.)

Az állam nyilván akkor sem mond le a könnyen bevasalható pénzről, ha a hallgató csúszik a diplomaszerzéssel vagy útközben kiszáll. Mindez az érintettek előtt sem titok: a felvételt nyert ösztöndíjas hallgatók már a felvételről szóló besorolási döntéssel mellékletként tájékoztatót kapnak az állami ösztöndíj feltételeiről.

Fotó: MTI

Sokba fájhat, ha mégsem akar orvos lenni

Az önköltség összegét a felsőoktatási intézmény már a felsőoktatási tájékoztatóban közli – ez sem titok tehát. Hogy milyen keretek között tervezhetnek a főiskolák, egyetemek, kormányrendelet határozza meg. Alapképzési szakokon az összeghatár félévente átlagosan 115-350 ezer forint között mozog, mesterképzési szakokon félévente átlagosan 250-400 ezer forint között. Vannak magas önköltségű képzési területek, például az orvos- egészségtudományi, itt 800 ezer-1,3 millió Ft is lehet a féléves önköltség.

Fontos tudni: ha valaki egyáltalán nem szerez oklevelet, a költségek felét, ha a munkavállalási kitételt nem teljesíti, akkor viszont a teljes összeget (vagy a nem teljesített rész arányában) kell visszafizetni.

Ezekről az összegekről küldtek a napokban tájékoztatót az érintetteknek.

A NAV a végrehajtást foganatosító szerv!

Azt talán említeni sem kell, hogy a NAV-nak tartozni nem túl kellemes, az adóhatóság a fizetés letiltásától a bankszámla inkasszójáig változatos és igen hatékony módszerekkel ösztönözheti az állampolgárt köztartozása rendezésére. Jobb ezt nem megvárni.

Aki most tájékoztatót kapott, még ne dőljön a kardjába. Ha csak csúszik a diplomával, legfeljebb 2 év időtartamra kérheti a kötelezettség határidejének felfüggesztését. Mentesítés csak tartós betegség, baleset, szülés, illetve 3 gyerek nevelése okán adható.

A munkavállalási és pénzügyi kötelezettségek alól is lehet mentesítést kérni, szintén tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset és szülés esetén, de itt már a 2 gyereket nevelők is felmentést kaphatnak, ahogyan azok is, akik igazolni tudják, hogy váratlan, önhibájukon kívüli okból nem tudják teljesíteni a vállalt feltételeket (ők teljes vagy részleges könnyítést kaphatnak, az Oktatási Hivatal dönt). Az állami ösztöndíj visszafizetése kiváltható hazai munkaviszony fenntartásával, illetve részletfizetés is kérhető. Az ötmillió forint alatti visszatérítési kötelezettség esetén legfeljebb tíz évre szóló részletfizetési kedvezmény kérhető.

Bárki bármilyen cipőben is jár e kérdésben, először forduljon az Oktatási Hivatalhoz. A kérelmek elbírálása 3000 forintba kerül, ezt illetékbélyeggel vagy átutalással lehet intézni.

Megkérdeztük a hivatalt  

Tegyük fel, 4 félévet végeztem államilag finanszírozott képzésben, de 2 évvel ezelőtt abbahagytam a főiskolát, azóta pedig dolgozom. Igazolnom kell, hogy Magyarországon végeztem munkát és elengedik a tartozást vagy a bejelentést követő 2 évben kell itthon munkát vállalnom?

Nem. Az Oktatási Hivatal a NAV-tól kap adatokat a biztosítotti jogviszonyra. A hazai munkaviszony időtartamába beleszámít a GYED, GYES, GYÁS időtartama, illetve amíg álláskeresési járadékot folyósítanak az ügyfélnek, erre vonatkozóan az OEP-től és a Kincstártól kap adatot az Oktatási Hivatal.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik