Belföld
Mendrey-Laszlo-PDSZ(960x640).jpg (Array)

Időzített bombákkal indul a tanév

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 14. 07:20

„2015 nyara korántsem ígérkezik nyugodtnak a közoktatás szempontjából."

„A napvilágra került információk szerint ezen a nyáron (is) komoly, hosszú távú következményekkel járó átalakításra készül az oktatásirányítás. A kisiskolák – ebben a kormányzati ciklusban tervezett – megszüntetésének terve, a kilenc évfolyamos képzési rendszer bevezetésének elképzelése, a gimnáziumi képzés sorsának alakulása, a nyári szünet megkurtításának ötlete, a szakképzés sorsa (a felsorolás távolról sem fogja át a teljes spektrumot) mind olyan kérdés, mely nem nélkülözheti a szakma és az érdekvédelem összefogását.”

Ezt írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely számos szakmai szervezet képviselőit hívta egyeztetésre a fenti kérdésekről. A PDSZ, a HAT, a Hívatlanul, a Magyar Pedagógiai Társaság, a Szakképzési Kollégium képviselői egybehangzóan fogalmazták meg állásfoglalásukat. Egyetértettek abban, hogy:

“· változtatásokra szükség van, de az oktatás rendszere csak egészben kezelhető és reformálható;
  · hosszú távú gondolkodásra, teljes körű szakmai egyeztetésre, nyilvános vitákra, hatástanulmányokra van szükség;
  · a kilenc évfolyamos képzés, a kistelepülési iskolák hat évfolyamossá alakítása, képzési központok létrehozása önmagában nem lehet cél, csak az eredmények javításának eszköze, de még ehhez sem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek;

  · a szakképzés jelen állapotában időzített bomba,

mert a munkaerőpiacon elhelyezkedni képtelen, beszélő szerszámokat képez, holott csak a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, sokoldalúan képzett, alkalmazkodni tudó fiataloknak lehet jövőképe;

  · az iskolai szünetek átstrukturálása indokolatlan, hiszen nem a diák-szülő-iskola egészséges együttműködését segíti elő, mindössze a gyermekmegőrzés feladatát hárítaná az iskolákra, államilag támogatott jó gyerekprogramok szervezése helyett, miközben nem számol a klímaváltozással, helyi és egyedi sajátságokkal sem.”

A tanácskozás résztvevői számítanak a többi szakmai szervezet együttműködésére. Egyúttal kezdeményezik egy oktatáspolitikai kerekasztal sürgős összehívását, melynél minden érintett szakmai és érdekvédelmi szervezetnek helyet kell kapnia – írta a megjelentek nevében Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Időzített bomba a Klik is?

Egy hete az LMP azonnali állami csődvédelmet sürgetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), amely január óta megduplázta adósságát. Ikotity István képviselő szerint a Klik adóssága májusban megközelítette a 12 milliárd forintot, ezért ha a kormányzat nem pótolja azonnal a hiányzó forrásokat, szeptemberben nem indulhat nyugodtan az iskolai év. Az LMP-s politikus az eladósodás következményei közé sorolta a bérek kifizetésének nehézségeit, és azt is, hogy egyes iskolákban már az alapvető oktatási eszközökre sincs pénz. Szerinte állami csődgondnok, azonnali gyorssegély kell. A képviselő elodázhatatlannak ítélte a közoktatás forrásainak érdemi bővítését is. “Vissza kell rakni azt a hiányzó 200 milliárd forintot, amit öt éve kivettek a rendszerből.” A PDSZ elnöke az ATV-ben ennek kapcsán úgy vélte: csődvédelem helyett a Klik megszüntetését kell előkészíteni, hiszen többszörösen beigazolódott, hogy az intézmények fenntartója rengeteg pénzt nyel el, miközben nagyon alacsony hatékonysággal dolgozik. .

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.