Belföld

Ahogy vége a hőségnek, visszajönnek a klímás buszok

busz-man-a21(650x433).jpg (Array)
busz-man-a21(650x433).jpg (Array)

Eddig nem maxolták ki a klímás buszokat a városban, de a hidegfront napján úgy döntött a BKK (meg Tarlós István), hogy még 29 hűthető buszt beállítanak az öregebbek helyett.

Olyan logikai csavart sikerült véghezvinnie a BKK-nak, amivel még a Platónnal megtámogatott Arisztotelész se tudott volna mit kezdeni: úgy döntöttek, a nagy meleg elmúltával forgalomba állítanak még pár légkondis buszt. A BKK közleménye szerint Tarlós István főpolgármester keze is benne van, hogy 29 klímás busz fog a régiek helyett járni a budapesti utakon szerda reggeltől.

A dologban az a fonák, hogy szerda délután viharos széllel befut a hőn áhított hidegfront, tíz fokot hűl majd a hőmérséklet, így napokra fölöslegessé válik a légkondi használata. Mindenesetre a BKK optimista, az év végére szerintük a mostani 55-ről 60 százalékra nő majd a légkondis buszok aránya a flottában. Hozzáteszik, az arány azért ilyen jó, mert az alvállalkozók, a VT-ARRIVA, a Volánbusz és a T&J Busz Projekt Kft. összes busza klimatizált, míg a BKV buszainál ez az arány 38 százalék.

 

Ennek köszönhető, hogy agglomerációban csak klimatizált buszok járnak, a többi belsőbb járaton meg törekszenek rá, hogy az új buszok mindegyike klímás legyen.

Azt is bemutatja a közlemény, mikor kapcsolják be a klímákat. Hőségriadó idején a főpolgármester kérésére minden buszon megy a légkondi, amúgy a fődiszpécser dönt róla, hogy hűtsék a buszokat. Ezt jellemzően 24 fok fölött rendelik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik