Belföld
szolnoki repülőbaleset (Array)

Több vizsgálat is van a balesetet szenvedett katonai gépek ügyében

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 07. 01. 13:00

Őszre ígérik a májusi csehországi és a júniusi kecskeméti Gripen-, valamint a múlt heti szolnoki gyakorló-repülőgép szerencsétlenség vizsgálatainak eredményét.

Ősszel várhatók eredmények a Magyar Honvédség két Gripen és egy JAK-52-es típusú repülőgépének közelmúltbeli balesete miatt indított vizsgálatokban – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Az eredetileg zártra tervezett ülés a vezérezredes kérésére kezdődött nyíltan, Benkő Tibor a sajtó jelenlétében számolt be a májusi csehországi és a júniusi kecskeméti Gripen-, valamint a múlt heti szolnoki gyakorlórepülőgép-baleset eddigi információiról.

Felidézte, hogy a Magyar Honvédség kétüléses Gripen gépe május 19-én Kecskemétről felszállva hajtott végre feladatot a cseh légtérben. A cáslavi repülőtéren a leszálláskor a repülőgép – fékezés ellenére, és magas fordulatszámon üzemelő futóművel – nagy sebességgel túlfutott a pályán, a pilóták katapultáltak. A két pilóta sérülést, egészségkárosodást nem szenvedett.

Több vizsgálat van

Benkő Tibor elmondta: a baleset körülményeit cseh vezetéssel svéd és magyar szakemberekből álló vizsgálóbizottság tárja majd fel, ebben a testületben a Magyar Honvédségtől független Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei vesznek részt. A vezérkari főnök hozzátette, hogy a Honvédelmi Minisztériumban – Hende Csaba miniszter, Fucsku Sándor, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetője és az ő részvételével – egy külön vizsgálatot is indítottak az okok feltárására és a következmények levonására. Továbbá a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei is elemzik a baleset körülményeit, vizsgálatuk végén megválaszolják a felelősség kérdését és a hasonló esetek jövőbeni elkerülésére javaslatokat fogalmaznak meg.

A vezérkari főnök azt mondta: a szakmai vizsgálatok fő kérdése, hogy a balesetet valamilyen műszaki hiba, a pilóták tevékenysége, környezeti vagy egyéb hatások, esetleg ezek kombinációja okozta-e.

Benkő Tibor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy e baleset vizsgálata hosszadalmas lehet, mivel három nemzet is érintett az ügyben. Így a vezérkari főnök szerint a májusi Gripen-baleset vizsgálatának október környékén lehet eredménye.

A júniusi Gripen-balesetről elmondta: a pilóta a felszállás után észlelte és jelezte a futóművek rendellenes működését. Ezt követően magyar és svéd műszaki szakemberek próbáltak neki segíteni. Miután a problémát nem sikerült megoldani, a pilótának két választása volt: a kijelölt zónába repül, katapultál és veszni hagyja a repülőt, vagy megkísérli a futómű nélküli leszállást.

A pilóta az üzemanyag elhasználása után az utóbbi megoldást választotta. A gép kisodródott a leszállópályán, emiatt a pilóta katapultálni kényszerült. Benkő Tibor elmondta, hogy a katapultrendszer valóban nem működött megfelelően. A pilóta viszont elhagyhatta a kórházat, műteni nem kellett, így a remények szerint felépülhet és folytathatja a repülést.

Hozzátette: ennek a balesetnek az ügyét svéd és magyar szakemberek vizsgálják, a végleges eredmények szintén őszre várhatók. Megjegyezte, a jelenlegi információk szerint a futóművek meghibásodását nagy valószínűséggel műszaki hiba okozta.

Még mindig altatásban a pilóta

A vezérkari főnök ismertette a JAK-52-es típusú gyakorlógépnek a múlt héten, a szolnoki helikopterbázison történt balesetét is. A kétüléses gép gyakorlatot hajtott végre, amikor az első kabinban ülő pilóta lángokat észlelt a motortérben. A bázis területén kényszerleszállást hajtottak végre, a lángokat rövid idő alatt eloltották. Az egyik pilóta viszont súlyos égési sérüléseket szenvedett, jelenleg is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják. A pilótán már megkezdték a bőrtranszplantációs műtéteket, mélyaltatásban tartják, állapota stabil.

Benkő Tibor balesetet szenvedett gépről azt mondta: a gyakorlórepülő rendszeresen, tervszerűen átesett a műszaki átvizsgáláson. Legutóbb tavaly október közepén 200 órás repülőkeretet kapott, amelyből a baleset bekövetkeztéig 97 órát repült a gép. Mostanáig sem karbantartási, sem üzemben tartási rendellenességet nem állapítottak meg, de a végleges vizsgálati eredmények ebben az esetben is nagyjából őszre várhatók.

A bizottság ülésén a vezérkari főnök felolvasta a kecskeméti pilóták és műszaki állomány levelét, amelyben a repülőbázis dolgozói azt írták, a közelmúltban történt repülőbalesetek miatt sok esetben részinformációk alapján jelennek meg találgatások, s ítélkeznek róluk.

Benkő Tibor a nemzetbiztonsági bizottság tagjait és a sajtó képviselőit is arra kérte: várják meg a szakmai vizsgálatok végét, hogy a Magyar Honvédség repülőállománya nyugodtan elláthassa a hazai és a nemzetközi légtérben vállalt feladatait.

Nem a magyar pilóták repülnek a legkevesebbet

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a balesetekkel kapcsolatban azt kérdezte a vezérkari főnöktől, hogy igazak-e azok a vádak, miszerint a Magyar Honvédség pilótái kevesebbet repülnek, mint más szomszédos NATO-országok pilótái.

Erre válaszolva Benkő Tibor leszögezte: ez így nem igaz. A környező NATO-tagországok között valóban van olyan, ahol a pilóták többet repülnek, de van olyan tagállam is, ahol jóval kevesebbet, mivel gépük is alig van. Benkő Tibor hozzátette: a repült óraszámokról részletesebb információt csak zárt ülés keretében adhat.

Ezt követően a nemzetbiztonsági bizottság ülése zárt ajtók mögött folytatódott.

Hende Csaba az M1-en hétfőn azt mondta, a Gripen-balesetek ügyében vizsgálóbizottságot hoztak létre. A testületnek július 31-ig kell jelentést tennie a balesetek lehetséges kiváltó okairól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.