Belföld

Gripen-balesetek: vizsgálóbizottság jön

A testületnek július 31-ig kell jelentést tennie a balesetek lehetséges kiváltó okairól - jelentette be a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hende Csaba közölte, a múlt pénteken felállított testület feladata az is, hogy javaslatokat tegyen a szükséges és lehetséges intézkedésekre.

Hozzátette, hogy a balesetek körülményeit vizsgálják azok a minisztériumtól független közlekedésbiztonsági szervezetek is, amelyeknek a törvények értelmében ez a feladatuk.

A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a balesetek, a két gép kiesése befolyásolja a haderő képességeit. Ezért intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megtörténjen a két, remélhetőleg csak ideiglenesen repülésképtelen Gripen vadászgép pótlása.

Ebben a helyzetben tárgyalásokat folytatnak svéd partnereikkel – mondta Hende Csaba.

A magyar légierő egyik Gripen vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján és összetört, egy másik Gripen pedig június 10-én Kecskeméten az orrfutó hibája miatt a hasán szállt le. A pilóták mindkét esetben katapultáltak.

Hende: a honvédelmi közalkalmazottak keresete is emelkedik júliustól

Nemcsak a katonák, hanem a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresete is emelkedik július elsejétől – jelentette be a honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten.

Első lépésben átlagosan 30 százalékkal, majd 2019 januárjáig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Emellett a kormány döntése értelmében a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak július elsejétől 8450 forintos pótlékot kapnak, amely jövő januárban – a duplájára – 16 900 forintra emelkedik.

Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: az ágazati közalkalmazottak átlagkeresete idén januárban mintegy 170 ezer forint volt. Ez két ütemben – először idén júliustól, majd jövő januártól – átlagosan 10 százalékkal emelkedik – közölte a szakszervezeti vezető.

Egyúttal hozzátette: abban reménykednek, hogy a jövőre tovább növekvő honvédelmi költségvetésnek köszönhetően a katonák és a honvédelmi közalkalmazottak általános illetményemelése is folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik