Belföld

Ezekről terelik el a figyelmet Orbánék a menekülthisztériával

Emlékszik még a kitiltási botrányra, a fekete ruhás nővérek sztrájkjára, a Quaestor-ügyre, a belvárosi ingatlanügyekre vagy Szijjártó futsalos csapattársaira?

Ügyesen terelte el a figyelmet saját botrányairól a kormány a bevándorlóellenes kampánnyal, pedig számos ügy volt az elmúlt fél évben, ami ledarálta a Fidesz népszerűségét – írja a HVG.hu. A portál összeszedte, hogy a Habony Árpád irányította kommunikációs stáb miről tereli el a figyelmet a menekültügy kiélezésével.

Fideszes források egyébként arról beszéltek a lapnak, hogy szándékosan készültek provokatív plakátok, hogy az ezt kritizáló ellenzéket a multikulturalizmus eszményét védőknek tüntethessék fel, Orbán pedig úgy szerepelhessen, mint aki „megvédi az országot az új népvándorlástól”. Ez be is jött: lecsitították egyrészt a kormányzat munkájával elégedetleneket, másrészt elterelték a figyelmet azokról az ügyekről, amelyek mélybe lökték a Fidesz népszerűségét. A párt támogatottsága ismét erősödésnek indult.

Gyengült a vasárnapi zárva tartás miatti felháborodás, noha egy friss Medián-felmérés azt mutatja: egyre többen utálják a rendelkezést a fideszes táboron belül is. A brókerbotrányokról viszont már alig esik szó, holott egyes állami intézmények is a Quaestornál forgatták vagyonukat, a Külügyminisztériumban pedig még azt is tudták, mikor kell kimenekíteni a pénzt. Letagadhatatlan a Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba és egyes Fidesz-vezetők, például Szijjártó Péter szoros kapcsolata.

Arról sem hallani már sokat, hogy nyomozás zajlik a belvárosi ingatlanügyek kapcsán. Juhász Péter, az Együtt politikusa szerint a V. kerületi önkormányzat több tízmilliárd forintnyi ingatlant adott el áron alul. A fideszes vezetők urizálása is lekerült a napirendről, pedig korábban sokat foglalkoztak azzal, hogy Rogán Antal luxuslakása nagyobb, mint amennyit bevallott vagyonnyilatkozatában, Lázár János pedig csillagászati árú szállodákat választott külföldi útjain. Arról sem beszélnek már, hogy Szijjártó Péter futsalos csapattársait alkalmazta felelős pozíciókban, ő maga pedig 167 milliós medencés luxusházra tett szert „családi segítséggel”.

A cikk a menekülthisztéria által elfedett botrányok közt említi még a médiapiac átrendezését és a Simicska Lajossal zajló konfliktust, Orbán Viktor vejének gazdagodását, a fekete ruhás nővérek sztrájkját, a felsőoktatás megcincálását és a kitiltási botrányt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik