Belföld

Fellázadtak a tények ellen a roma önkormányzat ülésén

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)

Nagyon nem tetszett az ORÖ tagjainak, hogy egy vizsgálóbizottság felhánytorgatta, mire költik az adófizetők pénzét. Repkedtek a káromkodások.

Káromkodva, anyázva és üvöltözve vitatták meg az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körüli ügyeket a résztvevők csütörtökön. Egy alternatív vizsgálóbizottság próbálja kideríteni, történtek-e sunnyogások a szervezet pénzügyeiben, jelentésük ismertetése közben tört ki a balhé a Magyar Nemzet szerint.

A Makai István vezette vizsgálócsapat azt állapította meg, hogy Hegedüs István ORÖ-elnök családtagjai kb. 30 millió forint közpénzt vettek fel jogtalanul különböző jogcímeken. Felemlegették azt is, hogy az ORÖ 3500 táblagép beszerzésére írt ki pályázatot, de nem tudni, miért volt erre szükség, amikor 50-100 millió forintos költsége lenne a beszerzésnek. Erről nem tájékoztatta a szervezet a tagságot.

Kihelyezett ülések 50 millióért

Az ORÖ abonyi és kisvádai közgyűlését is emlegették, értetlenkedve afelett, miért kellett odautaztatni a képviselőket, mintegy vándorcirkuszt csinálva a szervezetből. A két kihelyezett ülés amúgy csaknem 2,5 millióba került. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője azt kifogásolta, hogy a szervezet 38 irodát működtet, holott Magyarországot jelenleg 19 megye alkotja, és ezek az irodák a képviselőknél vagy azok hozzátartozóinál működnek.

A bizottság közölte a tényeket, miszerint négy feljelentés alapján nyomoz jelenleg a rendőrség a roma önkormányzat ügyeiben, a tavaly kifizetett jutalmak miatt is eljárás folyik, a zárszámadás miatt pedig feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Jó, hogy nem volt bunyó

A tájékoztatás végén aztán kitört a zrí: tények emlegetése nélkül azt mondták, kiállnak az elnök mellett, és a bizottságnak át kéne gondolnia a tevékenységét. Jöttek a szokásos fordulatok az alaptalan vádaskodásokról és a sajtóhadjáratról és hogy az ő kezükhöz nem tapad pénz. A személyeskedő vitában előkerült a bizottság egyik tagjának anyagi helyzete, sőt a Quaestor is, miközben a Híd a munka világába programot védték foggal-körömmel.

Mindenesetre tény, hogy az adóhatóság három ügyben egyesítve nyomoz az uniós program miatt, sőt, négy feljelentésről még nem is döntöttek. A Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást, már házkutatások és lefoglalások is történtek. A gyanú szerint a 2013-ban indult program tele volt gyanús pénzköltésekkel. Az ORÖ volt elnöke, Farkas Flórián mindeddig nem szólalt meg az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik