bilincs, öltöny, politikus (Array)
Pénzügy

Súlyos korrupcióra derült fény, nyomoz az ügyészség

Uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt nyomoz az ügyészség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal környékén - írta a Fővárosi Főügyészség.

A vád bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette. A Fővárosi Főügyészség a napokban három gyanúsított előzetes letartóztatására tett indítványt, amelynek a bíróság helyt adott, és azzal egyezően mindhárom terhelttel szemben elrendelte a legsúlyosabb kényszerintézkedést. Az ügynek jelenleg 23 gyanúsítottja van.

A rendelkezésre álló adatok szerint a bűnszervezet tagjai az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott – azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által kezelt – egységes területalapú támogatások jogosulatlan megszerzése céljából, további bűntársak bevonásával 2011-2013. évben valótlan tartalmú támogatási kérelmeket nyújtottak be, és ezzel a jelenlegi adatok szerint több száz millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozás teljesítésével megbízott Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a fenti bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eddig 23 gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség közülük a napokban kihallgatott három újabb gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, és azzal egyezően – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt – mindhárom gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.

A végzések a gyanúsítottak és a védők fellebbezése miatt nem jogerősek.

Az ügyben két további gyanúsított jelenleg házi őrizetben van, a Fővárosi Főügyészség azonban fellebbezett az előzetes letartóztatásuk elrendelése érdekében, mert a főügyészség álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés feltételei velük szemben is fennállnak.

A Fővárosi Főügyészség egy hónappal ezelőtt egy hasonló ügyben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 84 személlyel szemben emelt vádat uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Ajánlott videó