Pénzügy
bilincs, öltöny, politikus (Array)

Súlyos korrupcióra derült fény, nyomoz az ügyészség

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 06. 25. 10:02

Uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt nyomoz az ügyészség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal környékén - írta a Fővárosi Főügyészség.

A vád bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette. A Fővárosi Főügyészség a napokban három gyanúsított előzetes letartóztatására tett indítványt, amelynek a bíróság helyt adott, és azzal egyezően mindhárom terhelttel szemben elrendelte a legsúlyosabb kényszerintézkedést. Az ügynek jelenleg 23 gyanúsítottja van.

A rendelkezésre álló adatok szerint a bűnszervezet tagjai az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott – azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által kezelt – egységes területalapú támogatások jogosulatlan megszerzése céljából, további bűntársak bevonásával 2011-2013. évben valótlan tartalmú támogatási kérelmeket nyújtottak be, és ezzel a jelenlegi adatok szerint több száz millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozás teljesítésével megbízott Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a fenti bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eddig 23 gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség közülük a napokban kihallgatott három újabb gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, és azzal egyezően – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt – mindhárom gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.

A végzések a gyanúsítottak és a védők fellebbezése miatt nem jogerősek.

Az ügyben két további gyanúsított jelenleg házi őrizetben van, a Fővárosi Főügyészség azonban fellebbezett az előzetes letartóztatásuk elrendelése érdekében, mert a főügyészség álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés feltételei velük szemben is fennállnak.

A Fővárosi Főügyészség egy hónappal ezelőtt egy hasonló ügyben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 84 személlyel szemben emelt vádat uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.