Belföld

Határzár: újabb kerítések jöhetnek

szijjártó péter kovács zoltán (Array)
szijjártó péter kovács zoltán (Array)

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, ha nincs hatékonyabb megoldás, máshol is jöhet az ideiglenes határzár, vagyis a kerítés.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének, “semmilyen EU-s jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született”.

Elmondta, idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett eddig hozzánk, ebből 60922-en Szerbia felől jöttek. Ez szerinte súlyos technikai és kapacitásbeli problémát jelent, ezt pedig a lehető leggyorsabban orvosolni kívánják. A kormány meghallgatta a belügyminiszter tájékoztatását, döntöttek az ideiglenes biztonsági határzárról –  „ennek leánykori neve a kerítés”.

“Minden határszakaszon, ahol az illegális bevándorlásra nincsen más hatékony mód, a biztonsági határzár eszközét fogjuk alkalmazni” – fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette, a biztonsági határzár alatt a kerítést kell érteni.

A magyar-szerb határszakaszon létesítendő ideiglenes biztonsági határzár megépítéséhez, az anyagbeszerzéshez 6,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kormány.

“Az a célunk, hogy az állam maga építse meg az ideiglenes biztonsági határzárat” – mondta. Közölte azt is: az ideiglenes biztonsági határzár mielőbbi megépítéséhez szükséges törvénymódosítások ügyében a kormány arra kérte a Fidesz-KDNP-t, alakítson ki “parlamenti egyetértést” a jogszabály-módosítások mihamarabbi országgyűlési megtárgyalása érdekében. A szerb határra tervezett kerítés nem érinti a két ország kapcsolatát, az nagyon kiegyensúlyozott Szijjártó szerint.

A kormány arról értesült – folytatta -, hogy Ausztria és tíz más EU-s ország illegális bevándorlókat kíván visszaküldeni Magyarországra. “Mi ezzel nem értünk egyet”, mert ezek az illegális bevándorlók nem Magyarország területén, hanem Görögországban léptek be az EU területére, így oda kell visszaküldeni őket – mondta.

A kormány utasította az igazságügyi minisztert, hogy kezdeményezzen haladéktalan konzultációt az Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III-mal kapcsolatos jogalkalmazási kérdésekről, a külgazdasági és külügyminiszternek pedig az EU külügyi főképviselőjével kell konzultálnia a nyugat-balkáni illegális bevándorlási nyomás mielőbbi hatékony kezeléséről.

Elfogadhatatlan

Elfogadhatatlannak nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, hogy Magyarország felfüggeszti az úgynevezett dublini rendelet végrehajtását, vagyis a migránsok visszafogadását más uniós országokból.

A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz beszélgetőpartnerét arra figyelmeztetette: Magyarország eljárása “negatív következményekkel” járhat. “Ausztria ezt nem tűrheti el” – jelentette ki az APA szerint az osztrák miniszter

Türelmet kérünk

Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Dupla, egy kocsi széles

Információink szerint a kormányzat három kerítéstípus közül választja ki a számára legmegfelelőbbet, de a mostani sajtótájékoztatón nem derült ki, melyiket. A szimpla kerítés csak kommunikációs, illetve csekély technikai szempontból ér valamit, kormányzati számítások szerint ezzel egyhetedére csökkenthető a bevándorlás száma. Felvetődött még a NATO által használt kerítéstípus, amikor szögesdróttal látják el a négy méter magas kerítés tetejét és a dupla kerítés.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a határon 175 kilométer hosszúságban két kerítés futna párhuzamosan, köztük csak nagyjából egy kocsi szélességnyi hely lenne, a cél pedig az, hogy az országhatáron kívül tartóztassák fel a menekülteket. „Ha benn kapjuk el, azzal semmit nem érünk” – hangzott el kormányzati körökből.

A szerb határ ilyen irányú lefedésével a kormánynál úgy gondolják, menekültszempontból csak a nem EU-tag határt, az ukrán szakaszt kell figyelni, illetve a közvetlenül a Liszt Ferenc reptérre érkezőket. Egy ideje hallani, hogy a kormány készíti a listát, az általuk biztonságosnak ítélt országokból érkezők nem kaphatnának menekültstátuszt.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy felmondták a Dublin III. rendeletet, Magyarországra nem lehet visszatoloncolni a menekülteket, erről itt írtunk bővebben. És hogy miért állt bele ennyire a menekültkérdésbe a kormány? „Nem tudtuk kivárni, hogy az EU lépjen” – állítják kormányzati körökből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik