Belföld

Határzár: nem lesz tűzparancs

határzár, törökország (Array)
határzár, törökország (Array)

Katonák és rendőrök építhetik a kerítést, de Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nem lesz érvényben tűzparancs a déli határzáron, ez alaptalan és rosszindulatú spekuláció.

A kormányszóvivő a szerb határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú határzárról szólva a Magyar Hírlapnak azt mondta, szó sincs arról, hogy tűzparancs lépne érvénybe a határőrség számára, a szigorítás minden hatályos uniós és hazai jogszabálynak megfelelően valósul majd meg. Korábban megírtuk, katonák és rendőrök építhetik majd a kerítést.

Mint mondta, ezért törvénymódosításra sincs szükség, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. A lényeg, hogy a humanitárius és egyéb szempontok mellett először az illegális határátlépéseknek lehessen gátat szabni, az intézkedés “csupán” ennyit céloz – indokolt a kormányszóvivő a lapnak.

Kovács Zoltán elismerte, hogy a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépés szükséges, de jelenleg a helyzet kezelésére – mint fogalmazott – “nem volt más választásunk”.

A lapnak a kormányszóvivő elmondta, valóban születtek kemény válaszok a szerb vezetés részéről, ám a belügyminiszterek és az érintett hatóságok szintjén folyamatos az egyeztetés, a magyar illetékesek pedig részletesen elmagyarázták a döntés okait. Ugyanakkor a július elejei szerb-magyar kormányzati csúcson biztosan megtárgyalják a részleteket.

A Magyar Hírlappal nagyjából egyformán kormányközeli Napi Gazdaság közben arról ír, hogy a debreceni menekülttábor miatt a vendéglősök rettegő kuncsaftokról, a hatóságok pedig a lopások és rablások elszaporodásáról számoltak be. Irénke néniről ugyan nem írnak, de szerintük a lakók panaszkodnak, este nem mernek kimenni az utcára. Az Amnesty menekültek világnapján előadott performanszáról pedig annyit említenek meg: „provokatív előadás.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik