Belföld

Habony-közeli ember a dohánypiac sűrűjében

habony (Array)
habony (Array)

Habony londoni cégének ügyvezetőjével erősített a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., ez a cég nemrég nyilvános pályáztatás nélkül, alacsony koncessziós díjért kapta meg a dohánykereskedelem monopoljogát.

A Népszabadság információi szerint mielőtt elnyerte volna a milliárdokat hozó koncessziót, szorosabbra fűzte viszonyát a BAT (British American Tobacco) és a kormányoldal, a cégbírósági adatok szerint Lánczi Tamás, a kormányközeli Századvéget vezető Lánczi András fia, a Századvég vezető elemzője március elején lett a dohánycég felügyelőbizottsági tagja.

Lánczi lett korábban a Habony-Finkelstein-féle Londonban bejegyzett Danube Business Consulting Ltd.-nek az ügyvezetője. A lap szerint aligha az eddigi üzleti tapasztalatai alapján választották fb-tagnak Lánczit, mindenesetre a BAT-nak jól jöhet a kormányközeli kapcsolat. A cég a kormányközelinek mondott Continental-leányvállalattal, a Tabán Trafik Zrt.-vel közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem jogát.

Szakértők 5-12 milliárd forint közé saccolják a nemzeti trafikellátó várható hasznát, ugyanis nem lesznek versenytársak, mentesítették őket az iparűzési adó fizetése alól és a koncessziós díj is igen alacsony, idén mindössze 10, jövőre 100 millió forintot kell kifizetnie a két dohánygyártó közös vállalkozásának. Igaz, 2021-től évi 600 millióra rúg majd ez az összeg, de még ez is elhanyagolható a várható haszonhoz képest.

A tavaly 526 milliárd forint forgalmú piacon a nagykereskedelmi monopóliumot a fejlesztési minisztérium egész egyszerűen odaadta a BAT és a Continental kettősének, adtak ugyan ajánlatot, de egyedüliként. A koncesszióról lemaradó cégek közül többen közleményben tudatták, nem is tudtak arról, hogy december óta lehetett pályázni.

Még egy fontos információ a történethez: a kormányfő a múlt hét végén „nemzetstratégiai fontosságúvá” nyilvánította a trafikellátó elindulását, így már megkerülhető a versenytörvény, hiszen nem kell a Gazdasági Versenyhivatal beleegyezését kérni a fúzióhoz.

Az Együtt közleményben arra szólítja föl Lánczi Tamást, Habony Árpád munkatársát, hogy azonnal mondjon le a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-nél betöltött felügyelőbizottsági helyéről. Az Együtt új pályáztatást követel a központosított trafikellátó ügyében.

A párt szerint az egész eljárás vállalhatatlan, a nemzetstratégiai minősítéstől az egyszereplős pályázatig, de az már maga a cinizmus, hogy Lánczi Tamás és Habony Árpád személyesen is érintetté válnak a dohány-nagykereskedelemben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik