Belföld
habony (Array)

Habony-közeli ember a dohánypiac sűrűjében

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 22. 07:33

Habony londoni cégének ügyvezetőjével erősített a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., ez a cég nemrég nyilvános pályáztatás nélkül, alacsony koncessziós díjért kapta meg a dohánykereskedelem monopoljogát.

Korábban a témában:

A Népszabadság információi szerint mielőtt elnyerte volna a milliárdokat hozó koncessziót, szorosabbra fűzte viszonyát a BAT (British American Tobacco) és a kormányoldal, a cégbírósági adatok szerint Lánczi Tamás, a kormányközeli Századvéget vezető Lánczi András fia, a Századvég vezető elemzője március elején lett a dohánycég felügyelőbizottsági tagja.

Lánczi lett korábban a Habony-Finkelstein-féle Londonban bejegyzett Danube Business Consulting Ltd.-nek az ügyvezetője. A lap szerint aligha az eddigi üzleti tapasztalatai alapján választották fb-tagnak Lánczit, mindenesetre a BAT-nak jól jöhet a kormányközeli kapcsolat. A cég a kormányközelinek mondott Continental-leányvállalattal, a Tabán Trafik Zrt.-vel közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem jogát.

Szakértők 5-12 milliárd forint közé saccolják a nemzeti trafikellátó várható hasznát, ugyanis nem lesznek versenytársak, mentesítették őket az iparűzési adó fizetése alól és a koncessziós díj is igen alacsony, idén mindössze 10, jövőre 100 millió forintot kell kifizetnie a két dohánygyártó közös vállalkozásának. Igaz, 2021-től évi 600 millióra rúg majd ez az összeg, de még ez is elhanyagolható a várható haszonhoz képest.

A tavaly 526 milliárd forint forgalmú piacon a nagykereskedelmi monopóliumot a fejlesztési minisztérium egész egyszerűen odaadta a BAT és a Continental kettősének, adtak ugyan ajánlatot, de egyedüliként. A koncesszióról lemaradó cégek közül többen közleményben tudatták, nem is tudtak arról, hogy december óta lehetett pályázni.

Még egy fontos információ a történethez: a kormányfő a múlt hét végén „nemzetstratégiai fontosságúvá” nyilvánította a trafikellátó elindulását, így már megkerülhető a versenytörvény, hiszen nem kell a Gazdasági Versenyhivatal beleegyezését kérni a fúzióhoz.

Az Együtt közleményben arra szólítja föl Lánczi Tamást, Habony Árpád munkatársát, hogy azonnal mondjon le a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-nél betöltött felügyelőbizottsági helyéről. Az Együtt új pályáztatást követel a központosított trafikellátó ügyében.

A párt szerint az egész eljárás vállalhatatlan, a nemzetstratégiai minősítéstől az egyszereplős pályázatig, de az már maga a cinizmus, hogy Lánczi Tamás és Habony Árpád személyesen is érintetté válnak a dohány-nagykereskedelemben.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.