Belföld

Határzár: a Fidesz szerint nagy a baj

menekult(430x286).jpg (Array)
menekult(430x286).jpg (Array)

A kormánypárt véleménye szerint az illegális bevándorlás akut probléma, és különösen megdöbbentő, hogy milyen hihetetlen mértékben nő az illegálisan érkező migránsok száma.

Erről Pósán László, országgyűlési képviselő beszélt mai sajtótájékoztatóján. Szerinte az illegálisan érkező migránsok száma június végéig elérheti a 60 ezret, miközben tavaly a teljes évben 43 ezer volt – tette hozzá a képviselő.

Kijelentette: gyors megoldásokra van szükség, a Fidesz pedig kifejezetten üdvözli, hogy a bevándorlással kapcsolatos jogszabály-módosításokat a Belügyminisztérium pénteken beterjesztette a parlament elé. A képviselő rámutatott: a számok emelkedésével együtt jár, hogy ugyanilyen arányban nő az ezzel járó problémák köre is. Jelezte, hogy debreceni képviselőként az elmúlt időszakban sok ilyen észrevétellel találkozott. 

Viszonylag gyakori panasznak nevezte, hogy a befogadó állomás környékén lakók nem mernek kimenni az utcára, mert az illegális bevándorlók sokszor csapatokban közlekednek, és olykor fenyegető magatartást tanúsítanak. A politikus több rablási kísérletről is értesült, a problémakör elmondása szerint már kiterjed a város szinte egész területére. Eközben az egyik debreceni piacon a táborban kapott ételt és italt árusítják a migránsok – jegyezte meg. 

Nagy az egyetértés

Az üzletek és a nagyobb bevásárlóközpontok tulajdonosai pedig arra panaszkodnak, hogy nagy mértékben szaporodtak a lopások, a vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint pedig a migránsok elijesztik a korábbi vendégeket – sorolta a képviselő.

A politikus elmondása szerint a hozzá érkezett reakciók alapján az emberek egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy legyenek technikai határzárak, nehezítsék meg a migránsok mozgását. Az emberek azt kérik, hogy ezek a táborok legyenek zártak – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva jelezte: a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg, hogy zárttá tegyék a menekülttáborokat. 

Emlékeztetett: ezért mondta többször is Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció, hogy az életszerűtlen, a helyzetet kezelni nem képes uniós szabályozókat módosítani kellene. Az EU vagy közös jogszabályok mentén lépjen fel hatékonyan, vagy pedig –  Magyarország is ezt szeretné elérni – kerüljön teljes mértékben nemzeti hatáskörbe az ilyen típusú kérdések kezelése – hangoztatta.

Inkább ők lépnek, mint mások

Pósán László beszámolója szerint Debrecenben a közállapotok drasztikus romlása lassan olyan szintet ér el, hogy kezd beindulni a társadalom védekező reflexe. Példaként említette, hogy a Facebookon létrejött a Magyarok a magyarokért Debrecen elnevezésű csoport, amelyikre kevesebb mint 24 óra alatt több mint 400-an regisztráltak.

Ha nem történnek hathatós és világos intézkedések, akkor egyre több lehet az önszerveződő lépés, amelyek egy idő után szintén kontrollálhatatlanná válnak, a kormányzati lépések ezért sem tűrnek halasztást – figyelmeztetett.

Pósán László ismertette: a debreceni befogadó állomást 830 menekült elhelyezésére tervezték, jelenleg 1474 migráns tartózkodik ott. Arra is kitért, hogy 2015 első öt hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatósága 31 ezer 327 illegális bevándorló ügyében folytatott eljárást, és a jelenlegi törvények alapján mindössze húsz esetben állapították meg, hogy jogos a menekültügyi státus. Emellett oltalmazotti státuszt összesen 54 esetben ítéltek meg – tette hozzá.

A képviselő elmondása szerint a migránsok 65-70 százaléka rövid időn belül továbbutazik egy másik országba. Emlékeztetett arra, hogy az EU több országa is bejelentette, a területükön a hatóságok látókörébe került embereket visszaküldik oda, ahol átlépték a schengeni határt, így Magyarországnak 15 ezer visszatoloncolandó emberrel kell számolnia.

Együtt: csak szolidáris választ lehet adni

A párt külügyi szakpolitikusa, Hajdu Nóra szombaton Budapesten, a menekültek világnapja alkalmából összehívott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány és a belügyminiszter viszont szigorítani akarja a vonatkozó törvényeket, ami pártja szerint azt mutatja, hogy a kabinet nem a helyzetet akarja megoldani, hanem tovább szítaná a feszültséget.

Az Együtt elnökségi tagja kijelentette, semmi nem indokolja, hogy hat nappal az Európai Tanács soron következő ülése előtt a kormány kész helyzetet teremtsen Magyarországon.

Arra is kitért, hogy egyelőre nem lehet tudni, kiket gazdagít majd az a körülbelül 22 milliárd forint, amennyibe a magyar-szerb határra tervezett kerítés kerül. Hangsúlyozta, pártjuk szigorúan figyelemmel kíséri majd, kik jutnak állami beruházásokhoz ebben az ügyben. 

Rámutatott arra is, hogy a határzár súlyosan veszélyezteti Magyarország viszonyát Szerbiával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik