Belföld

A Parlamentnél tiltakozik az Amnesty International a kerítés miatt

Amnesty-International(210x140).jpg (Array)
Amnesty-International(210x140).jpg (Array)

A jogvédő szervezet szombat este 8 órára, a Menekültek Világnapjára időzítette megmozdulását. Látványos akciót ígérnek.

A szervezet közleménye szerint az eseményen közreműködik Láng Annamária és Rába Roland színművész, Alba Hyseni énekesnő, valamint Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Emlékeztetnek: a második világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság, amelynek megoldására csak akkor van remény, ha az egyes kormányok felismerik, hogy globális léptékű válságról van szó.

Mint írják, az államoknak törvény adta előjoga, hogy ellenőrzést gyakoroljanak saját határaik felett. Ugyanakkor az olyan határellenőrző mechanizmusok, mint például a kerítések felhúzása, amelyek nem tesznek különbséget a menekültek és a migránsok között, mind megsértik a menekülteknek ahhoz való jogát, hogy belépjenek egy területre.

„A kerítés felhúzása csak a kötelezettségek elodázása, kibújási kísérlet Magyarország nemzetközi kötelezettségei alól. Ezzel csupán annyit érnek el, hogy az üldöztetés és az erőszak elől menekülők veszélyesebb útvonalakon próbálnak bejutni azokba az országokba, ahol védelemre számíthatnak.” –  idézte a közleményt Jeney Orsolyát, az Amnesty International Magyarország igazgatóját. „Ez történt például 2012-ben, amikor Görögország 10,5 kilométeres kerítést emelt a Törökországgal közös határszakaszán, ahonnan a legtöbb migráns érkezik. A lépés következtében valóban drasztikusan visszaesett a Törökország felől a szárazföldön érkezők aránya, azonban a veszélyesebb tengeri utakon sokkal többen érkeztek a görög szigetekre.” 

Az eseményről több információt itt talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik