Belföld

Mi fizetjük szeretett képviselőink benzinét a nyári szünetben is

tankolas(210x140).jpg (Array)
tankolas(210x140).jpg (Array)

Hevesen használják a benzinkártyát a képviselők, tavaly augusztusban, amikor parlamenti ülés se volt, 9 milliót tankoltak el közpénzből.

Szép ütemben használják a benzint a benzinkártya bevezetése óta a képviselők, tavaly augusztusban például 110 képviselő összesen 9 millió forintért tankolt – derült ki a Blikknek megküldött parlamenti benzinkártya-nyilvántartásból. A tavalyi csúcstartó a fideszes Ágh Péter lett, aki egy hónap alatt 237 ezer forintot költött benzinre úgy, hogy közben nem is volt parlamenti ülés.

A lap szerint harmincan tankoltak ebben a szünidei hónapban százezer forint felett. A szabályok szerint csak ők maguk tankolhatnak a megadott rendszámú kocsiba, akár akkor is, amikor a parlament nem ülésezik. Összesen 136 képviselő kért benzinkártyát.

Ágh Péter, az augusztusi rekorder

Visszatérve a rekorder Ágh-hoz, megkereste őt a lap is, miért kellett neki ennyi üzemanyag. “Vas megyei választókerületemhez Budapesttől több száz kilométerre 70 falu és 7 város tartozik. A településekről érkező meghívásoknak minden esetben igyekszem eleget tenni” – kezdte a képviselő. Ágh a törvényalkotási bizottság tagja, ami heti többször is ülésezik, emiatt sokat kell Budapesten lennie. Hozzátette, a kártyán felül még így is saját zsebből tankol havi 40-50 ezer forint értékben.

A második helyezett MSZP-s Legény Zsolt is azt mondta, az ő 205 ezer forintja soknak tűnhet, de a hónap vége felé már ő is saját zsebből tankolja a kocsiját. “Egy héten minimum kétszer jövök Budapestre, ami nagyjából 280 kilométer, egy hónapban 6-8 utazás vár rám” – mondta Legény. Ő azzal indokolta a nyári munkát, hogy a frakciója még ülésezik a szünet mellett is, ráadásul a körzetéhez tartozó településeket is fel-felkeresi Szabolcs-Szatmár-Beregben.

A lap szerint az abszolút csúcstartó a fideszes Tilki Attila, aki tavaly decemberben 291 ezer forintért tankolt, ez 360 forintos benzinárral és 8 literes fogysztással számolva tízezer megtett kilométert jelent. A tavaly augusztusi lista első öt helyén is fideszesek vannak, Hörcsik Rihcárd 200 ezer, Tiffán Zsolt 183 ezer, Bányai Gábor 162 ezer forintért vett üzemanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik