Belföld

Hiába várnak helyreállító műtétjükre a mellrákos nők

Sok nő a csonkítástól annyira maga alá kerül, hogy az utcára sem mer kimenni. Az egészségügyi államtitkárság szerint viszont nem gond, hogy elhalasztották az operációt.

Több száz mellrákos nő hiába vár a helyreállító műtétre, több kórházban nem végzik el a kiírt operációkat. Van, ahol fél évre is elhalasztják, a nők kétségbeesve várják, hogy sorra kerüljenek.

Halom Borbálának szerencséje volt, ő rögtön kapott implantátumot, miután egyik mellét eltávolították a betegség miatt. Azóta egyesületet és önsegítő csoportokat hozott létre a mellrákos nőknek. Az RTL Klubnak elmondta: rengetegen keresték meg most azzal, hogy elhalasztották a helyreállító műtétet, 100-200 nőt biztosan érint a halogatás. Akiket tavaszra írtak ki, azok leghamarabb ősszel számíthatnak arra, hogy valóban elvégzik az operációt.

Magyarországon minden tizedik nő szenved mellráktól, évente kétezren bele is halnak. Sokaknak a kezelés során el kell távolítani a mellét. A betegek arra panaszkodnak, hogy épp a nyár a legborzasztóbb számukra: nem tudnak túllépni a betegségen úgy, hogy nem tudnak egy rendes ruhát felvenni vagy strandra menni. Halom Borbála elmondta: sok nő a csonkító műtéttől annyira maga alá kerül, hogy utcára sem tud menni – számukra óriási dráma, hogy megcsonkítva kell élniük és nem tudják, mikor kapják vissza a nőiségüket.

Az egészségügyi államtitkárság szerint ugyanakkor a helyreállító műtétek elhalasztása „szakmailag és etikailag is” rendben van

Ajánlott videó

Olvasói sztorik