Havas Szárszóról Felcsútra rohanna

Balcsin a bal. Kesztyűbe dumálunk. Tudósítunk Szárszóról.

Korábban a témában:

19.05 Eltanácsolt az egyetem

Koszorúzás (Array)

Koszorúzás (Array)


17.14 Szárszó zár, irány Felcsút

A rendezvény zárómondata Havas Henriké, Felcsútra küldi a népet, ahol hattól kivetítőn finn-magyar, aztán nyolctól Omega-koncert.”

Itt még a hagyományos koszorúzás a József Attila-emlékműnél. És persze itt is finn-magyar.

Gera a király, Dárdai a közös többszörös.

Havas Henrik (Array) 

17.11 „A magyar televízió többet ártott a romákról kialakított képnek, mint bármi más”

A roma-ügyről Havas Henrik tart kerekasztalt, és amiatt szapulja a tévéket, hogy vágóképnek cigányt kizárólag „falat támasztó, Marlborót szívó, kövér cigányasszonyt mutatnak, a lábánál alultáplált gyerekkel”.

Bodnár László, Cserdi roma polgármestere is a színpadon, aki azt mondja, „nekem csak három iskolám van, és ezen a szinten megengedhetem magamnak, hogy hülyeségeket beszéljek, de önök nem”. Meg azt: amikor megválasztották, „alapvetően büdös bunkó voltam, gizdáskodtam, elfelejtettem, honnan jöttem”. De aztán észhez tért, kitakarította községéből a bűnözést (pár éve hatszáz bűneset történt, tavaly kilenc), ma kétszázhúszmilliós mezőgazdasági gépparkkal bírnak, termelnek, ma már segélybe is küld Pestre krumplit rászorulóknak, ugyanis „elindítottuk a piros Zsigát”.

„Kérek mindenkit, számolja fel magában legbelül a cinkosságot. A cigányok szeretnek dolgozni” – ezt kéri Bodnár.

Szárszó, beszélgetés (Array) 

16.32 Kunczésat vagy kunczéset?

„Írok egy kunczéset” – szól Neményi kolléga.

Kunczésat vagy kunczéset?

„Nem megy ma az egyeztetés” – így Neményi.

Pedig hát erről szólna ez a nap.

Kuncze Gábor (Array) 

16.07 Pénzt mindenkinek?

Közgazdász-kerekasztal következik. Nem érdektelen.

A kérdés, járjon-e alanyi jogon alapjövedelem az összes magyar állampolgárnak, a munkanélkülinek, a nyugdíjasnak, mindenkinek.

Mosolyognak? Ne tegyék. Mérget vennénk rá, hogy 2018-ban lesz győzelemre esélyes párt(csoport), aki ezzel az ígérettel fut majd neki a választásoknak.

A Lét munkacsoport havi huszonötezer forintot adna minden gyereknek, ötvenet a felnőttnek, hetvenötöt a várandósnak. A PM e gáláns pakkot kiegészítené a százezer forintos minimálbérrel – ezt a pártját újbaloldalinak minősítő Erős Gábor jelenti ki a PM-ből. És hogy miből finanszírozná ezt? Visszahozná a progresszív jövedelemadót.

A közgazdász Pogácsa Zoltánnak is tetszik az idea, annyi megszorítással, hogy „akinek van munkája, annak ne járjon alapjövedelem”.

Vajon tapsolna ennek a választó, „átmenne az üzenet”?

Hóttig tartó pénz jár neked, ezt megérti a juhász is – így pozícionálja az ötletet Bánfalvy István a Léttől. – Lehetséges és megfelezi a szegénységet. Hát hogy merjük nem csinálni!?”

Az együttes Szigetvári Viktor szerint a kötelező alapjövedelmet nem szeretné a lakótelepek népe, hiszen ez a terv „nem köti újra a szolidaritás hálóját”, inkább „célzottabb munkanélküli ellátás kellene”, ugyanis „a jóléti állam a jobb megoldás”.

Még egy kérdés a panelből: mi a nyomor oka? Volt erről egy európai felmérés, ami azt hozta ki, a magyarok sokkal nagyobb arányban tudják be a szegénységet a lustaságnak, az alkoholizmusnak, a munkakerülésnek, mint annak (ami a valóság), hogy rossz helyre született a lecsúszó, rosszul szocializálódott, lakóhelyén nincs munkalehetőség.

A kerekasztalnak a munkanapokon a budapesti képviselői irodaház előtt Fedél nélkült árusító Sütő Kálmán is résztvevője, hadd idézzük őt is: „Nyugodjon meg mindenki, nem baloldali meg jobboldali pártokra van szükség, hanem demokratákra!”

Van ebben valami.

Szárszó, beszélgetés (Array) 

15.43 Párbeszéd a közönségből

– Mi újság?

– Nagy a baj.

– Lesz ez jobb is.

– Hát, nem tudom. Nagyon meg vagyunk öregedve. Nézzé’ körül.

 

15.21 Mindenki kap egy kesztyűt

Farkasházy aláírást gyűjt.

Íme a szöveg:

Öt éve már az arcunkba vágtak egy kesztyűt, most egy másik repült felénk. Olcsó ígéretekkel, a történelem szemétdombjára került rémes eszmék takargatásával kábítják a fiatalokat, használják ki a változást akarókat, ötszörözik meg táborukat, cukisággal próbálják feljavítani magukat, mint a pancsolt bort gyártók. Miközben örökre elszigetelnék az országot. Egyesek legyintenek rájuk, úgy se kerülnek hatalomra, mások szorgalmukat dicsérik ájultan. Nem elég ismét csak sóhajtozni és panaszkodni, szétszórtan sajnálkozni, mi FELVESSZÜK A KESZTYŰT.

Ajándék is jár. Farkasházy vásárolt kétszáz kesztyűt, párját kilencvenegy forintért, aki aláírja az ívet, elvehet egyet.

Aztán a jobbos akadémikus Solymosi Frigyes beszél, a Juncker-féle csicskalángost idézi fel, s Orbán Viktor külpolitikájának tudja be az attakot. Úgy véli, ha nem lesz magyar irányváltás „legközelebb horogütés” jön, végül „kiütés”. Solymosi a jobbos és a balos értelmiség egymásra találálást szorgalmazza, „mert van nekünk közös hazánk”.

Szárszó, kesztyűk (Array) 

14.56 Amíg az ebédszünet végére várunk…

Havas Henrik sztoriba’ van.

Havas Henrik (Array) 

13.58 Vonáé a jövő?

Mit lehet kezdeni a Jobbikkal? Ez a következő kerekasztal témája. A moderátor Dési János szerint a Fidesz olykor szélsőjobbról előzi a Jobbikot, Dési szerint ahhoz hasonlóan, ahogy a harmincas években a mérsékelt jobb öntötte formába a zsidótörvényt: „inkább, mint hogy a nyilasok csinálják meg”.

Mi a Jobbik sikerének oka? – kérdik a kerekasztalosok. A válasz: leginkább az, hogy úgy beszél, ahogy a fiatalok, ott van közöttük, táborokat, fórumokat szervez, jár a nép közé, „ahol tud, segít”. Erről az Aktív Fiatalok szervezettől beszél Róna Dániel. (Az intézet egy minapi felmérése szerint az egyetemisták körében a Jobbik a legnépszerűbb párt, második az LMP, a Fidesz a harmadik helyre szorul.)

Szóval mire van szükség a Jobbik ellen? „Egyrészt nem tartom hatékonynak, hogy fasisztázzuk, nácizzuk a Jobbikot”, másrészt a jelenleginél “több erőforrást kellene mozgósítani a Jobbik karakterrombolására” – ez a AF-es kulcs. Példaként hozza fel, annak idején Orbánék mit be nem vetettek Bajnai Gordon ellen. Róna javallja, „kapcsolatba kell lépni a fiatalokkal, világmagyarázattal szolgálni nekik”. „1932 jut eszembe, amikor a szociáldemokraták és a kommunisták küzdöttek egymással”, majd a kormányzás lehetőségével „állítottak csapdát Hitlernek”, de nem jött össze a mutatvány – így Karsai László történész. „Egy markáns szociáldemokrata program kell!” – igen, ez egy politikus (Varga László, MSZP) válasza. Majd azzal riogat, szerinte nincs üvegbúra a Jobbik fölött, vagyis bármeddig erősödhet Vona Gábor pártja.

A közönségből Avar Károly tromfol, attól tart, hogy „Orbán Viktor a rá jellemző módszerekkel egyszer csak tönkre teszi a Jobbikot, és ezzel ő lesz a Jobbik ellenes harc hőse”.

Dési zár: „Nem lennék a Jobbik helyében.” Vélhetően nem számszakilag érti.

Szárszó, beszélgetés (Array) 

13.11 A bal már estére elfoglalhatja az országot

Egy alkalommal Karinthy Ferenc a francia határon azt írta be az utazása célját firtató kérdésre az ívbe, hogy „Franciaország megtámadása”, erre nem engedték be az országba. A sztorit Farkasházy Tivadartól halljuk, míg a színpadon Kelet-Közép-Európa jelene a téma egy kerekasztal-beszélgetésen. Idelent Farkasházy oda lyukad ki a francia történet kapcsán, hogy tán ebből a mai szárszói találkozóból is lesz egy „megtámadás”, de minimum fáklyás felvonulás a rendszer ellen (irónia).

Ami pedig a színpadot illeti: a zanza az, hogy Kelet-Közép-Európában bármi megtörténhet, például Lengyelországban az ismeretlenségből pár hónap alatt köztársasági elnök lehet valaki (Andrzej Duda). Érteni véljük a párhuzamot.

Az „önérvényesítés” címszóhoz jegyezzük fel, hogy a szakértők csöndes társalgását mezei hozzászólóként a DK-s Molnár Csaba szakítja félbe, s beszél, beszél, leginkább a Jobbik néppártosodásáról.

Itt rögzítjük, hogy a balos parlamenti pártok aktív politikusai közül szinte kizárólag a DK-sok képviseltetik magukat, Gyurcsány jelen, Molnár jelen, Gréczy jelen, Vadai jelen. A kongresszusos szocik felmentéséről alább már írtunk, azért föltűnik Lukács Zoltán és Varga László, az inaktívak közül mások mellett Lendvai Ildikó és Lampert Mónika.

Molnár Csaba (Array) 

12.05 Farkasházy Kokózik!

„Az országban nagy a baj, és e sátor alatt itt a lehetőség” – Molnár János, a Friedrich Ebert Alapítvány vezetője nyitja ezzel a rendezvényt. Azért ő, mert idén először támogatják a szárszói találkozót; meg is kérdi: vajon alapítványánál mit talál majd a NAV.

Farkasházy Tivadar Kokózik! Meséli a nagyérdeműnek, hogy még tegnap este meghívta Kokót, aki ígéri, jövőre itt lesz. Vagyis most még nem.

A házigazda gigaméretű sakkbábokkal szimbolizálja a balos összefogás szükségességét. Az egyik oldalon van egy vezér (ami ugye tíz gyaloggal ér fel), a másik oldalon egy bástya (öt gyalogot ér), plusz nyolc gyalog. Vagyis tíz a tizenháromhoz. Arról nem beszélve, hogy „ha egy gyalog beér, vezér lesz belőle”.

„Lett belőlünk magyar bánat, nem vagyunk jók Európának.” Ez meg már Bródy János dalban szóló köszöntése a „Magyarok közt Európai” című nótából.

Ez minden szárszói találkozó közül a legszomorúbb – erről Heller Ágnes beszél. Aki biztos benne, hogy szakadékba viszi az országot Orbán Viktor. Menekül innen a fiatal, nő a nyomor, ilyenkor, Heller szerint, nem karizmatikus vezető kell, hanem „hazafiak serege”. Az összefogás a vezérmotívum, „mai időben el kell felejteni, mit mondott ránk a másik”.

„Majd ha kikerültünk a szakadékból, akkor ráérünk ismét emlékezni. Ma nem szükséges az emlékezet… Holnap egy leszünk, észre se vesszük” – így Heller Ágnes.

Farkasházy Tivadar (Array) 

11.56 „Be kell terelnem a népet”

Ezt Selmeczi Tibor osztja meg velünk. „Mondtam Gyurcsánynak is, menjen a sátor alá, s ne törődjön vele, emiatt hányan jönnek ki onnan.”

Rögvest kezdés.

Addig a reggel kérdése: Kokó is jön Szárszóra?

Tegnap jelent meg interjúnk Kokóval, aki ugye 2002-ben Orbán Viktor mögött ült a Kossuth téri tribünön, 2008-ban tiszteletét tette Kötcsén, másfél hónapja viszont azt nyilatkozta: „Nem vagyok fideszes.”

Nekünk egyebek mellett arról beszélt, hogy menne ő Szárszóra is, ha hívná Farkasházy.

Este volt már, mire Farkasházyék elkérték tőlünk Kokó számát, és azon nyomban meg is hívták őt a mai találkozóra. Vajon jön Kokó? Izgulunk.

 

11.39 Mai szoci nem lesz sok Szárszón

Ugyanis ezekben az órákban is zajlik az európai szocialisták budapesti kongresszusa. Ráadásul “Érdnél baleset nehezíti a közlekedést az M7-en”, értsd, dugó, így késnek azok is, akik elindultak.

Gyurcsány Ferenc érkezése kelt (szinte) komoly mozgolódást, elsőként a Hír tévé stábja röpül rá, mosolygós snitt készül. Szép kép. Mélázzunk kicsit azon, a párbeszéd két szereplője (Gy.F., Htv) hogyan mozgott az elmúlt bő tíz évben. Mmmmm… Ugye hogy szép?

Gyurcsány Ferenc (Array) 

11.34. A ballib pártoknak tán már csak körme, haja nő…

…de szárszói találkozó idén is van – nyárelőn évről évre Farkasházy Tivadar telkén gyülekeznek nevezett oldal barátai.

Tíz év szünet után tavalyelőtt szerveződött újra a dzsembori – botrányos eredménnyel. Ugyanis pár holdudvari észosztó lediktálta a megjelenő Bajnainak és Mesterházynak, hogyan is kéne politizálni a remélt választási győzelem érdekében. Körítésként a netes sajtó egy része Heller Ágnes filozófus toalettjén és a házigazda vécéjén pörgött, amin Farkasházy berágott, s még napközben kitiltotta az Index brigádját a kertből – ebből aztán lett hír.

Tavaly már nyugisabb volt a buli, annyit idézzünk most fel, hogy kétszáznegyvenre gyorsult egy Trabant – akit érdekelnek a részletek, ide kattintson.

Hogy idén mi lesz? Alighanem plakátok köré szerveződik majd az élet, a mondanivaló. Ami az időjárást illeti: fúj a szél.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.