Belföld

Erre jutott Szárszón a bal

Trabanton kétszáznegyvennel. Ballibek próbálták ma kitalálni Szárszón, merre az előre. Percről percre.

19.15 Balatonzárszó

Kéne ide egy duplafenekű poén, egy a mai baloldalra csomózható József Attila-idézet, slusszolni a hírfolyamot, de nem megy,  hát mégiscsak a Balaton partján vagyunk. Kerültünk egyet a koszorúzás után, és az élmény van olyan erős, mint bármilyen dzembori politika- és eszmetörténeti tanulságai. Úgyhogy ezzel a friss, totál giccses fotóval búcsúzunk, nézegessék kedvükre, képzeljenek mellé egy Coelho-idézetet, vagy inkább József Attilát, esetleg egyszerűen csak ruccanjanak le ide a nyáron, s láthatnak hasonlót élőben is.

 

18.41 Sok se

1996 óta áll József Attila-emlékmű a szárszói parton, a dokufilmes Böjte Józsefé az ötlet, és őt dicséri az is, hogy összejött a szükséges pénz. Azóta a Farkasházy-féle találkozók végén leballag hol tíz, hol száz vendég a partra.

Amíg élt Faludy György, ő mesélt „Attiláról”, meg arról a napról, amikor „jött a személyvonat”, aztán rendre koszorút akasztottak a szobrot körülölelő bronzverssorok egyikére, mindig másikra.

Az idei sor: „Se bölcsőm, se szemfedőm”

 

18.01 Marad az egy. Illetve az sem

„Tíz magyar emberből kilenc rossz kedvű. Az az egy meg már nincs itthon.”

Zdeborsky látja így.

Gyerünk vissza a kertbe.

 

17.59  Csattig

„Zsákutcában ne fokozd a sebességet.”

Ez pedig a Petschnig Mária Zita vázolta jövőkép.

 

17.54 Nekünk annyi

„Leszakadó, elöregedő, rosszkedvű társadalom lesz itt a jövőben.”

Így szól Békesi László prognózisa.

 

17.43 Kunczéval nem jó ujjat húzni

Míg odabent röpködnek a milliárdok, néhány néző dohányzás/fröccsözés ürüggyel kiaraszol a szabad levegőre. Tán a rozé szól Ráday Mihályból, amikor odaböki Kunczénak: „Jól néztél ki a Gyurcsány szakácskönyvében.”

Kuncze ráveti tekintetét a városvédőre, mint gyújtogató a vizes szalmára, majd lassan hátat fordít, jobb karját a dereka mögé húzza, keze ökölben, majd egyszer csak, mint hóvirág az avar alól, előbukkan a mereven az ég felé mutató középső ujj. (Mint a Simicska-oázisban, csak fordítva.)

 

17.29 Orbán eladósította az országot

Farkasházy államadósságot összegez. Orbán 19,4 ezer milliárd forinttal vette át 2010-ben a stafétát, ehhez mostanra hozzánőtt 5,1 ezer milliárd, plusz elköltődött a magán-nyugdíjpénztári 3 ezer milliárd.

 

17.21 Dübörög?

„Ha valóban dübörögne a magyar gazdaság, akkor kétszáznegyven forintos eurónk lenne, s már meg is oldódna a devizahitelesek problémája.”

Szól Zdeborsky.

 

17.07 Ki fizesse vissza a devizahitelt?

Az ötszázezer lakásdevizahiteles között száztízezer olyan család van, aki több mint kilencven napja nem fizet. (Ez a kétezer-milliárd forintnyi hitelből háromszázmilliárd forint.) Vagy mert nem tud, vagy mert abban bízik, hogy az állam majd megoldja a problémáját. Az ő mentésük Békesi László szerint nem gazdaság-, hanem szociálpolitikai kérdés. Vagyis nem kéne a bankokra hárítani a balhé költségét, legföljebb osztozzanak a hitelesek, az állam és a pénzintézetek.

 

16.58 Dugjuk le az ujjunkat Simicskánál

„Ha ledugom az ujjam, még nedves.” Ezzel a képpel a „kiszáradó magyar gazdaságot” illusztrálja Csillag István, volt gazdasági miniszter (SZDSZ). „Persze minden sivatagban vannak oázisok. Például Simicska földjén… És ki kell az oázisba? Hát vízvezetékszerelő.”

 

16.43 Pipa

„Orbán Viktor egymillió munkahelyet ígért, s ez meg is van. Ötszázezer közmunkás és ötszázezer ember külföldön vállalt munkát.” Ez a duma Zdeborszky György volt bankelnöké.

 

16.34 „Vagy vesztünk, vagy vesztünk”

Ezt mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára a takarékszövetkezetek államosítására. Pontosabban arra, hogy bár a kormány lenyúlta a jelzett pénzintézményeket, a VOSZ „létező összes jogi fórumon tiltakozni fog a döntés ellen… aztán majd, ha szükséges, a parlamenti kétharmad úgyis átírja a vonatkozó törvényeket”.

És tán Dávid a legoptimistább a csapatban.

Aztán arról beszél, hogy a vállalkozók 1,8 százalékos kamaton sem viszik a növekedési hitelt, “mert a jogbizonytalanság miatt kivárnak”.


Dávid, Zdeborsky, Petschnig, Farkasházy, Békesi, Mellár, Csillag

 

16.16 Nő?

Közgazdász kerekasztallal folytatódik a délután, immár nem a sátor alatt, hanem a szárszói faluházban. Az első kérdés: valóban növekszik a magyar gazdaság? Mellár Tamás volt KSH-elnök szerint idén meglesz a három százalék, s valószínűleg jövőre is, de hogy aztán mi van, nem tudni. Békesi László (Horn idején pénzügyminiszter) válasza: hiányoznak a tartós növekedés alapjai.

Petschnig Mária Zita azon borong, hogy a „politikai és a jogi kockázat” miatt nem jön Magyarországra a tőke, ráadásul „az igazán képzettek emigráltak”.

 

14.44 Késődél

 

14.38 Mátrix versus kalória

Orbáni mátrixról, orbáni álomról, a hazugság világáról, ravaszkodásról, melldöngető kisebbrendűségről, antikommunista Kádár-rendszerről, az alattvalóság felmagasztalásáról, szavaink kiforgatásáról, vég nélkül sulykolt jelmondatokról beszél az egységnyi idő alatt a legtöbb jelzős szerkezetet alkotó címre kandidáló Pusztai Erzsébet (MDF, majd MDNP, most Bokros-párt).

Oda lyukad ki, hogy „a mátrixot kell megváltoztatni”.

A közönség zöme pörizik.

 

14.09 Kerék-Bárczy Szabolcs, volt MDF-es, jelenleg DK-s

“Tavaly jobb volt a marha” – jegyzi meg a pörköltet falatozó Gálvölgyi János.

 

13.51 Bolsi futó

„Kerényi Imre egy terrorista, bármikor felrobbanhat rajta a bomba. Mi szükség van egy ilyen futóbolondra egy viszonylag okos kormányban?… Együtt tanítottam vele tíz évig, mindenki rettegett tőle, olyan bolsevik volt… Csúnya vége lesz, mert egyszer csak ott marad támogatók nélkül, harcba hívja az értelmiséget, de nem lesz mögötte senki. Legyünk majd kegyesek vele.” Ungvári Tamás sztorizik.

Ungvári még mindig sztorizik, még mindig Kerényiről. “Egyszer a Viktor ránéz, és azt mondja: ki ez?”

Farkasházy: “Én azt szeretném megélni, hogy egyszer valaki ránéz Viktorra, hogy ki ez.”

 

13.36 Párbeszéd 3.

– És mivel foglalkozik mostanában?

– Semmivel! Az ég egy adta világon semmivel.


Suchmann Tamás

 

13.33 Alternatív góc

Négy év alatt korábbi támogatásának egyharmadát bukta a magyar felsőoktatás – ezt Hiller István hozza fel. Aki szerint ez az egyik fő oka annak, hogy „sajátos tiltakozási formaként” menekülnek itthonról a fiatalok.

Aztán a „polgári ellenállás szerveződő alternatív gócpontjait” vizionálja a volt miniszter.

 

13.21 Párbeszéd 2.

– Nincs meg a kutya.

– Biztos most tesz tanúvallomást.

 

13.19 Párbeszéd 1.

– Eljutottunk a hűtlen kezelésig.

– Ez az orvosokra vonatkozik?

 

13.11 Meddig kell még nyaralni?

Kilencszázhuszonnégy napja tüntetnek Nagy Navarro Balázsék a köztévé előtt a „hírcsalás ellen” – ugye emlékeznek Lomnici kiblőrözésére? Most kimenőt kapott Nagy Navarro, s a szárszói színpadon tesz a közért, ilyen mondatokkal: “Ki fogunk tartani.”

Míg NNB odafönt, a gyöpön Gálvölgyi János kérdi: „Meddig kell még nyaralni?”

 

12.59 Félszáz rendőr

„Magyar Rambókat” szólít színpadra Farkasházy. Elsőként a nyolcvanéves Mécs Imrét (ötvenhat után kilenc hónapig ült halálra ítéltek zárkájában, volt SZDSZ-es képviselő).

„Körülbelül ötven-hatvan rendőrt foglalkoztatunk” – ezt a Szabadság téri emlékműnél tüntetőket felügyelő szervek kapcsán árulja el Mécs. És azt ígéri: marad a placcon.

 

12.42 Azt tudták?

Hogy száz roma gyerekből legföljebb kettő jut el egyetemre. Setét Jenő mondja.

 

12.36 Csak a romák rasszisták?

Rasszista indítékú bűncselekményért Magyarországon a mai napig csak romát ítéltek el. Szélsőjobbosok masírozása, roma családi ház elleni támadás után a bíróság nem élt ezzel a kategóriával. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista beszél erről.

 

12.32 Vadai vallomás

„Mi nem a férfiak ellen akarunk harcolni. Én általában is kedvelem őket. Meg konkrétan is.”

 

12.26 Fizessenek a csajok!

„Lassan nem költöztetni kell a sereget, hanem bezárni” – mondja a DK-s Vadai Ágnes, annak kapcsán, hogy elvileg Székesfehérvárra cuccol át a honvédelmi minisztérium.

Aztán azt üti, hogy tíz százalék alatti a nők aránya a parlamentben. (Horn és Gyurcsány alatt volt kicsit magasabb e szám.) Kvótarendszert nem akar, „női tehetséggondozást” inkább. És egyszer csak odaér: igazságtalan, hogy egyes szórakozóhelyeken a fiúktól belépődíjat szednek, a lányoktól meg nem. Vadai szerint azért van ez így, mert a kocsmatulajok úgy vélik, a férfiak képesek kifizetni a beugrót, a lányok meg nem.

 

12.14 Mínusz egy miniszterelnök

Épp Csiga Péter angyalföldi alpolgármester beszél a Margitsziget „elcsatolásáról”, amikor Gyurcsány Ferenc és neje lelép. Ők az első távozók.

Végleg? Vagy csak átfutnak a teszkóba pár karton csendesért? Ha visszatérnek, jelezzük.

 

12.09 Párhuzamosok a végtelenben

„Pár éve felkeresett engem Lázár János, hogy kössük össze Hódmezővásárhely és Szeged villamoshálózatát. Mondom neki, ez tök jó, de nektek nincs is villamosotok. Elgondolkodott, aztán így szólt, jó, akkor majd építünk.” Ez egy Botka-sztori.

 

12.04 Botka feje a fölső kapufán

Első politikusként a balon remélt „megújító pártelnökként” emlegetett Botka Lászlóé a szó. A „szegedi győző” az „önkormányzatok fideszes jogfosztását” ekézi. Egyebek mellett azt, hogy bár feladatokat is elvont az állam a helyhatóságoktól, forrást is buktak a települések: az indokoltnál háromszázmilliárddal többet.

Aztán arról beszél, hogy szerinte a Fidesz “megnyitotta a Budapest-vidék háborút”, aminek első eleme a “minisztériumok vidékre költöztetésének őrült ötlete”.

 

11.54 Futbólia

A színpadi díszletként alkalmazott kispályás kapu azt jelképezi – mondja Farkasházy -, hogy Futbóliában, egy banánköztársaságban élünk. Az ötvenes években volt egy ilyen magyar film, főszerepét Puskás Öcsi játszotta, ám mivel forgatás közben disszidált, újra kellett venni a jelenetet, Hidegkutival.

 

11.36 Negyven százalék ejtve

Magyarországon ma két százalék az elit, a középosztály gyakorlatilag nem létezik, alul húsz százalék szinte nyomorult, legalul további húsz százalék ténylegesen nyomorult – így néz ki a jelenlegi társadalmi struktúra. Ezt az első hozzászólótól, Ferge Zsuzsától halljuk. (És csak zárójelben jegyezzük meg, hogy amikor ő volt a Gyurcsány-kormány főszegénységellenes tudósa, hát, akkor sem volt sokkal rózsásabb a helyzet, javulást pedig végképp nem tapasztaltak azok az emlegetett nyomorultak.)

 

11.26 Gyurcsány és a szó, Orbán és a stadion

„Egy rendezvény, ahol megjelenik, de nem szól hozzá Gyurcsány, olyan, mint egy mező, amit meglát Orbán, és nem épít rá stadiont” – így a házigazda. Aki aztán azt kérdi a volt miniszterelnöktől, „milyen érzés nem hozzászólni”.

 

11.22 Lázár és a Trabant

Lázár János megy az Audijával az Adrián. Előzgetik egymást egy Trabanttal, már kétszáznegyvennel nyomják, egymás mellett haladnak, a trabantos letekeri az ablakot, s átszól: „Lázár úr, nem tudja, hogyan kell egyesből kettesbe váltani?”

E tanvicc az ellenzéknek szól, Farkasházytól.

 

11.19 Pálinkából ország

Szóba kerül egy régi vendég, Orbán Viktor, aki közel húsz éve „egy üveg pálinkával a hóna alatt érkezett”. Most meg „az ország van a hóna alatt”, így Farkasházy.

 

11.17 Nincs nyalogatás

„Sokan próbáltak rávenni, hogy ez a mai találkozó a baloldal belső dolgairól szóljon” – ezzel kezdi Farkasházy Tivadar. Mégsem ez lesz, mert „nem akarom, hogy a jobboldali sajtó azon rágódjon, hogy ezek itt a sebeiket nyalogatják”.

Van más: Orbán a menü.

 

11.16 Itt most közél

Herényi.

A minap interjúztuk: Én már semmi hülyeségen nem lepődöm meg

 

11.13 Világos

Dobrev, Kuncze, Gyurcsány, Kunczéné.

 

11.07 Nyár a meggy alatt

Szekeres, Kovács, Lendvai, Botka.

Boldog a férfi, ki életében legalább egyszer ilyen pillantást zsákolhat.

 

10.46 Délelőtt tanácskozás, délután előadás

A program: fél tizenegytől a Farkasházy Tivadar szárszói kertjében felállított sátor alatt tanácskoznak a meghívottak, úgy három órán keresztül, délután fél négytől pedig közgazdászok csekkolják a Faluházban, vajon tényleg jobban teljesít-e kétharmados Magyarország.

 

10.41 Gyurcsány? Jelen! Botka? Jelen!

Egyelőre ők képviselik a “legföljebb jutottak”, valamint a “legföljebb juthatnak” mezőnyét.

 

10.36 “Mindenki építi a múltját”

“Mert a jövőjét ez a gárda már nem tudja.” Ezt Selmeczi Tibor mondja bóklászás közben, elnézve a pajtáskodó közélőket.

 

10.29 Defektes bringa

Emlékeznek még a tavalyi BMX-re? Egy bringa Bajnainak, egy Mesterházynak – és x mindkettőnek. E poénba gyógyítódott az idea. Nem jött be.

 

10.23 Tavaly ment a fikázás

Tíz év szünet után tavaly tartottak ismét szárszói találkozót. Néhány überokos résztvevő úgy hitte, dolga, joga lediktálni, melyik balos politikus melyik másik balos szekerét tolja; s diktálta is.

Eközben a netes sajtó Farkasházyék vécéjén pörgött, amit az Index fotózott le és publikált poénkodva. A házigazda megsértődött, jelzett portál kitiltódott.

Trendi téma volt még Heller Ágnes filozófus toalettje – Farkasházy erre utalva közölte most, hogy idén sem lesz dress code.

 

9.59 Mit nem akar a XIII. Szárszói Találkozó?

“Visszaélve házigazdai voltommal, ezúton kérek mindenkit, hogy a demokratikus ellenzék megújulására szánt ötleteit, a választási verségek okait, hogy ki, miről mondjon le, hol induljon ősszel, hova húzzon el minden ötven feletti, egy másik alkalomra tartogassa.”


Fotó: Neményi Márton

Ez áll a Farkasházy Tivadar jegyezte meghívóban. A sajátos orientálás oka, hogy a tavalyi találkozón a szavakban győzelemre, lélekben, “pozíciófogásban” azonban az ordas nagy buktára készülő baloldal megmondóemberei jól elküldték egymást a nyálba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik