vasútépítés (Array)
Belföld

Simicskáék elzárták a nyaralók elől Balatonvilágost

A vasútépítőknek sikerült pont nyárra ütemezni a településre vezető út lezárását.

„Blokád alá vonták” a Balatont a vasútépítők – a Közgép konzorciuma egy sorompólezárással elérte, hogy Balatonvilágost csak komoly kerülővel lehessen elérni az M7-es autópálya felől.

Tavaly ősz óta dolgoznak a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közti 32 kilométeres vasútvonal korszerűsítésén, az autóforgalmat blokkoló útátjáró- és támfalépítést épp a nyári idegenforgalmi szezon idejére ütemezték – írja a Népszabadság. A kivitelező Swietelsky-Közgép-Strabag hármas a figyelmeztetések ellenére sem változtatott a munkálatok menetrendjén.

Az M7-es autópálya 90-es kilométerénél lévő aligai lehajtón érkező autósok nem tudnak áthajtani a balatonvilágosi üdülőterületre, az aligai csomópont helyett a siófoki keleti kijáratnál kell lehajtani, a kitérő miatt a Somogy megyei autópálya-matricát is meg kellett venni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, Tasó Lászlót már tavasszal tájékoztatták az ügyről, de a tárca halogatta a lépést, végül a tárca csütörtökön bejelentette: a kijelölt terelőúton közlekedő autósok Veszprém megyei matricával is megközelíthetik a települést.

A lezárást az idegenforgalomból élők is megérzik: lényegesen kevesebb a vendég, az emberek kedvét elveszik az üdülőterület útjait használó hatalmas teherautók is. A balatonvilágosi turisztikai cégeket képviselő egyesület azt kezdeményezte, hogy veszteségeiket az iparűzési és építményadó nyolcvan szézalékának elengedésével kompenzálják, vagy ha ez nem lehetséges, a vasútépítők fizessék ki a pénzt.

A balatonvilágosi útátjárót októberben kell megnyitni, már bőven a szezon után, de ezután sem nyugodhatnak meg a balatoniak: a vasútépítés jövőre Balatonszentgyörgyig folytatódik.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.