Belföld

Matolcsy kifizetőhellyé tehette a Magyar Nemzeti Bankot

Matolcsy (Array)
Matolcsy (Array)

2010-től napjainkig a jövedelmekre kifizetett összeg több mint a duplájára nőtt, amit a felügyelettel való összevonás csak részben indokol – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna csaknem ötmilliós fizetése mindössze csak pikáns tétel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bérlistáján. Ha a jegybanknál a jövedelmekre kifizetett pénztömeg egészét nézzük, az látszik, hogy 2010 elejétől napjainkig ez a kiadás több mint a kétszeresére duzzadt, s meghaladja a havi egymilliárd forintot – írja a Népszabadság.

A kormánypárt 2012-ben mondott búcsút a bérplafonról szóló szabályozásnak. Ezt a lehetőséget ki is használta a Matolcsy György irányította jegybanki vezetés: a fizetési papírokon is jóval vastagabban fog a ceruza. Az intézmény oldalán fellelhető statisztika szerint 2010 első negyedévében – az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt és még Simor András elnöksége alatt – a pótlékokkal és cafeteriá­val együtt kifizetett havi bértömeg 387,7 millió forint volt. Ez 2013 első negyedévéig szinten is maradt, hiszen addig havi 373,3 és 389,8 millió forint között mozgott ez az összeg.

 
Fotó: MTI 

Matolcsy György 2013. március elején lépett hivatalába. Az új elnök működésének harmadik hónapjában, azaz júniusban a költségtömeg már 410,1 millióra emelkedett, ám decemberre ugyanez már elérte a 793,8 millió forintot.

Decemberben a bérekre kifizetett források összege átlépte az egymilliárd forintot, egészen pontosan 1,031 milliárd forint volt. Az idei első negyedévben pedig ez is tovább gyarapodott, s az első három hónapban már havi 1,071 milliárd forintot fizettek ki.

A bérnövekedés jelentős része visszavezethető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a jegybankba olvasztására, ami 2013 végén történt. Az akkori, valamivel több mint 600 fős központi banki dolgozói állomány mára 1200 fölöttire duzzadt.

Mindemellett az integráció utáni számok szerint a bruttó átlagjövedelem 728 ezer forint volt, ami idén márciusra 870 ezer forintra nőtt, ami közel 20 százalékos bővülés. (Simor András vezetésekor 2010 márciusában az átlag 657 ezer forint volt.) Ez pedig, figyelembe véve a két százalék alatti inflációt, irigylésre méltó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik