Belföld

Sosem találnád ki, mi a teendő, ha eléd ugrik egy vaddisznó

vadveszély (Array)
vadveszély (Array)

Meg kell állni.

Két áldozata volt annak a balesetnek, amelyet egy vaddisznó okozott a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma mellett június 1-jén éjjel. A tragikus szerencsétlenség az Országos Magyar Vadászati Egyesület szerint arra mutat rá, hogy a vad az utakon komoly veszélyt jelenthet.

A vadászszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország közútjainak jelentős részén az autósok számíthatnak nagyvadfajok megjelenésére, így – különösen az esti óráktól hajnalig – fokozott figyelemmel kell vezetni!

Kérik az autósokat, hogy mindig vegyék figyelembe a vadveszélyt jelző figyelmeztető táblákat. Ha ilyet látnak, akkor feltétlenül lassítsanak, még ha egy jól belátható részen is haladnak, mivel a megriadt vad az utolsó pillanatban ugorhat a kocsi elé.

Ha az ütközés elkerülhetetlen, az egyetlen megoldás a vészfékezés, állítják a szakértők. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszem a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközne egy szembe haladó járművel.

Ha a vad az úton áll, szintén fékezzünk, semmiképp se próbáljuk kikerülni, mivel nem lehet megjósolni, melyik irányba mozdulhat. Ezért is fontos a megfelelő féktávolság betartása: számíthatunk arra, hogy az előttünk haladó is vészfékezni fog. Ha sikerült elkerülnünk egy vadelütést, várható, hogy további állat vagy állatok bukkannak fel a közúton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik