Belföld

Megbukott az állami Tokaj Kereskedőház aszúja

tokaji-aszu(430x286)(1).jpg (Array)
tokaji-aszu(430x286)(1).jpg (Array)

Elsőre nem kapott származási igazolást a Tokaj Kereskedőház, amire nem nagyon volt még példa Tokaj-Hegyalján. Így hiába vásárolt fel rengeteg szőlő, egyelőre nem készíthet aszút.

A Kereskedőháznak nem sikerült megszereznie a tavalyi szüretelésű aszú szőlőből készülő aszúborhoz szükséges származási igazolást, írja a hvg.hu. Ennek hiányában nem kerülhet kereskedelmi forgalomba bor, sőt, aszúbor készítésébe sem lehet belefogni. Ez, mármint a származási igazolás be nem szerzése egyedül az állami Tokaj Kereskedőháznak (TK) nem sikerült a borrégióban.

A lap szerint óriási a gond, a tavalyi aszúfelvásárlási mennyiség 2600 mázsa, vagyis a probléma a termékleírás szerint számolva 5720 hektoliternyi; tehát potenciálisan 1,144 millió palacknyi aszúnak nincs meg a szükséges engedélye, ami akár 5 milliárd forint értékű árut is jelenthet.

Az igazoló dokumentum azt hivatott bizonyítani, hogy a bor a törvényi és a hegyközségi előírásoknak megfelelően készült, kiadni pedig az illetékes hegyközség hegybírója jogosult. Takács Gábor, Tolcsva-Erdőhorváti hegyközség hegybírója a fenti ügyben arra hivatkozva nem adott igazolást az állami cégnek, hogy a rendszerben lévő adatok nem tették lehetővé számára, hogy kiadja az igazolást. a TK a saját dokumentumai szerint simán megfelelt az összes kritériumnak, de a hegyközségek információs rendszeréből nyert eredmények szerint az aszú az egyik paraméterre biztosan nem jó eredményt produkált.

A Kereskedőház közölte, hogy a jogszabályban meghatározott limitet bőven viszi a főborász által összeállított receptúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik