Gazdaság

Menti a menthetőt a Tokaj Kereskedőház

Nem elég, hogy a pancsolt tokaji miatt beperelte őket az amerikai kereskedőpartnerük, még az idei szőlőtermés is gyengének ígérkezik. Emelik a minőségi borszőlő felvásárlási árát, a cél a minőség.

Kategóriánként 50-60 forintos áremeléssel kívánja a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására ösztönözni a termelőket a Tokaj Kereskedőház Zrt. – olvasható a társaság közleményében.

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása a Tokaji Borvidéken is kihívás elé állította termelőket. Azonban a termésüket gondosan szelektáló, minőségi alapanyagot előállító gazdálkodók a legjobb minőségi osztályok esetén akár a tavalyinál 50 százalékkal magasabb átvételi árakat is elérhetnek a Tokaj Kereskedőház által újonnan bevezetett differenciált árképzési rendszernek, valamint az október 9-étől érvényes áremelésnek köszönhetően.

A leszüretelt szőlő minőségétől függően változó árazás célja, hogy a termelőket a prémium borok előállítására alkalmas alapanyag termeléséhez szükséges művelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönözze – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Mint az korábban megírtuk, a Tokaj Kereskedőház másfél éve hivatalban lévő vezetése nyár elején, egy jogvita kapcsán szembesült azzal, hogy a cégnél napi rutin volt a pancsolás.

Az ügytől még mindig nem tud szabadulni a cég. Az Index két napja írta meg, hogy egy Los Angeles-i kerületi bíróság befogadta Balla Attila neve által fémjelzett Vinum Tokaj International keresetét, azt állítják, hogy 2010-ben pancsolt borokat adott el nekik amerikai értékesítésre nagy tételben a Tokaj Kereskedőház, így a céget emiatt kár érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik