Gazdaság

Vizsgálat a pancsolt tokaji miatt

Komplex belső vizsgálat kezdődött az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél, amely kiterjed a borkészletre is - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Az MTI azt követően kereste meg a társaságot, hogy a Magyar Nemzet és a Népszabadság csütörtökön arról írt: hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését függesztette fel a társaság.

A közlemény szerint a cég korábban alkalmazott “borkészítési” technikái vagy a nyilvántartások hibás kezelése miatt a készleten levő boroknál jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek a társaság és a Tokaji elnevezés érdekében nem értékesíthetők.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az MTI-nek sajnálatosnak nevezte, hogy – az előzetes vizsgálatok alapján – valószínűsíthetően a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2013 év előtti borászati gyakorlatában nem megengedett borászati eljárásokat alkalmaztak.

A hegyközségi tanács minden segítséget megad a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetésének az ügy mihamarabbi, teljes körű kivizsgálásához – írta közleményében Prácser Miklós, a tanács elnöke.

Gyanús ellentmondásokra bukkantak

A kereskedőház közlése szerint az elmúlt hetekben a borkészlet szúrópróbaszerű ellenőrzésekor, a belső nyilvántartásában számos, a termékmegjelöléssel kapcsolatos ellentmondást tártak fel, ezért a Tokaji elnevezés hitelességének megőrzése érdekében, a borkészlet tételes, részletekbe menő felülvizsgálatát rendelték el.

Mint írták: ennek lezárultáig átmenetileg korlátozzák a szállításokat, elsősorban azért, hogy csak olyan borok juthassanak a piacra, amelyeknél kizáróan igazolható a termékmegjelölésének helyessége. A társaság vezetése elkötelezett a termékmegjelöléssel kapcsolatos hiányosságok és szabálytalanságok felszámolása, a minőségi sztenderdek szigorítása, valamint az előírások következetes betartása mellett – közölte a cég, amelynek közleménye arra is kitér, hogy a teljes tokaji bortermelést új alapokra kell helyezni, a minőségi megújulás és az átláthatóság erősítése jegyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik