Belföld

Jégeső: katasztrófa sújtotta területté nyilváníthatják a szatmári településeket

Szatmári jégeső (Array)
Szatmári jégeső (Array)

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott az egy héttel ezelőtti jégverés huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen.

A külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben 5 milliárd, a belterületen lévő gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forintnyi a kár – mondta Tilki Attila fideszes térségi országgyűlési képviselő a megyei önkormányzat vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Nyíregyházán.

Változtathatnak a törvényen

Az érintett polgármesterekkel korábban tartott egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a kárfelmérést követően javaslatot dolgoznak ki a segítségnyújtás lehetőségeivel kapcsolatban a kormány számára.

Az egyik javaslat szerint azt szeretnék elérni, hogy a kabinet nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek az érintett településeket, bár a jogszabály ehhez egyik feltételként az épületekben ért kárt is megszabja – mondta a képviselő, hozzátéve, a javaslat befogadásához valószínűleg módosítani kell ezt a jogszabályt. Egy másik javaslat szerint mivel a belterületi károkra nem vonatkozik a biztosítás, egy külön támogatási alapot kellene létrehozni a gazdálkodók megsegítésére.

Adománygyűjtés indult

Tilki Attila elmondta, a múlt hét keddi parlamenti ülésen személyesen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek a “komplex problémát”. Szerinte nemcsak a gazdálkodó veszítette el a jövedelmét, hanem a nála idénymunkában dolgozó munkavállalók is. Ez komoly szociális problémát generálhat, mivel egy almáskerti gazdálkodó például egy évben nyolcmillió forint bért fizet ki a bejelentett dolgozóinak – jelezte.

A fideszes képviselő tájékoztatása szerint a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás számláján adománygyűjtés indult, emellett a Start mezőgazdasági programban részt vevő települések – a tönkrement palánták pótlására – több ezer palántát juttatnak el a kárt szenvedett községeknek. Megjegyezte, eddig 787 ezer forint pénzbeli támogatás érkezett a számlára.

A segítségnyújtásban a megyei önkormányzat is igyekszik jó példát mutatni, ezért 200 ezer forint támogatást utalt át a társulás bankszámlaszámlájára – mondta Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a helyhatóság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik