Belföld
Szatmári jégeső (Array)

Jégeső: katasztrófa sújtotta területté nyilváníthatják a szatmári településeket

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 01. 12:54

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott az egy héttel ezelőtti jégverés huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen.

A külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben 5 milliárd, a belterületen lévő gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forintnyi a kár – mondta Tilki Attila fideszes térségi országgyűlési képviselő a megyei önkormányzat vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Nyíregyházán.

Változtathatnak a törvényen

Az érintett polgármesterekkel korábban tartott egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a kárfelmérést követően javaslatot dolgoznak ki a segítségnyújtás lehetőségeivel kapcsolatban a kormány számára.

Az egyik javaslat szerint azt szeretnék elérni, hogy a kabinet nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek az érintett településeket, bár a jogszabály ehhez egyik feltételként az épületekben ért kárt is megszabja – mondta a képviselő, hozzátéve, a javaslat befogadásához valószínűleg módosítani kell ezt a jogszabályt. Egy másik javaslat szerint mivel a belterületi károkra nem vonatkozik a biztosítás, egy külön támogatási alapot kellene létrehozni a gazdálkodók megsegítésére.

Adománygyűjtés indult

Tilki Attila elmondta, a múlt hét keddi parlamenti ülésen személyesen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek a “komplex problémát”. Szerinte nemcsak a gazdálkodó veszítette el a jövedelmét, hanem a nála idénymunkában dolgozó munkavállalók is. Ez komoly szociális problémát generálhat, mivel egy almáskerti gazdálkodó például egy évben nyolcmillió forint bért fizet ki a bejelentett dolgozóinak – jelezte.

A fideszes képviselő tájékoztatása szerint a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás számláján adománygyűjtés indult, emellett a Start mezőgazdasági programban részt vevő települések – a tönkrement palánták pótlására – több ezer palántát juttatnak el a kárt szenvedett községeknek. Megjegyezte, eddig 787 ezer forint pénzbeli támogatás érkezett a számlára.

A segítségnyújtásban a megyei önkormányzat is igyekszik jó példát mutatni, ezért 200 ezer forint támogatást utalt át a társulás bankszámlaszámlájára – mondta Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a helyhatóság elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.