Belföld

Pöröllyel zúzza atomjaira a korrupciót a kormány

Az idei és a következő évre vonatkozó korrupcióellenes programot tett közzé a kormány, amiben rózsaszínű minden.

A kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes Programot és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016-ra vonatkozó tervét – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán megjelent határozatból, amit az MTI szemlézett. Tömörítve a lényege (ha unná, tartson szüneteket szórakoztató videóinkkal):

Az államigazgatási szerveknél fel kell térképezni azokat a munkaköröket, amiket a korrupciós kockázatok fokozottan érintenek.

A közszféra intézményeinél népszerűsíteni kell a csatlakozás lehetőségét az ÁSZ Integritás felméréséhez, továbbá támogatni kell a felmérés kiterjesztését állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokra.

 

Az igazságszolgáltatásban felmerülő korrupciós kockázatok felmérése is szükséges, továbbá felül kell vizsgálni a jogszabályokat az összeférhetetlenség bejelentésével és ellenőrzésével kapcsolatban.

Az előkészítés alatt álló új közbeszerzési törvényben, illetve a közbeszerzésekhez kapcsolódó informatikai fejlesztéseknél érvényesíteni kell az antikorrupciós szempontokat. A közbeszerzési eljárásoknál biztosítani kell a nyilvánosság tájékoztatását, valamint az adatok megismerhetőségét. A kormány megvizsgálja a közbeszerzési eljárásoknál a “nyílt szerződés” szabvány vagy egyes részelemei bevezetésének lehetőségét.

A köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál a közzétételi kötelezettség alá eső adatok körének felülvizsgálatát írják elő.

 

Az igazságügyi miniszternek jelentést kell készítenie az üzleti élet tisztaságát elősegítő, nemzetközi szinten működőképes megoldások tapasztalatain nyugvó jogintézményekről. Vizsgálnia kell a könyvvizsgálók kötelező rotációja és a bejelentési kötelezettségük kiterjesztése, a beszámoló közzétételének elmaradásához fűződő jogkövetkezmények szigorítása, valamint a jogi személy jogsértő működése esetén a vezető tisztségviselőket érintő hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásának lehetőségét.

A kormány a civil szervezetek átlátható működéséért vizsgálandónak tartja a működésüket meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, valamint a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit.

A határozat felveti a vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséhez fűződő munkajogi szankciók bevezetését is.

Meg kell vizsgálni a kormány szerint a gazdasági verseny tisztaságát sértő magatartások visszaszorítása és az etikus üzleti kultúra előmozdítása érdekében a jogi személlyel szemben alkalmazható szankciókat is.

Foglalkoznak a közszféra képzési rendszerében a korrupció megelőzésének oktatásával, a tananyag fejlesztésével, de a kabinet megvizsgálná annak a lehetőségét is, hogy a korrupció társadalmi problémájával kapcsolatos ismereteket a köznevelésbe is építsék be.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik