Gazdaság

Már lépni se lehet a korrupciótól Magyarországon

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)

Katasztrofális a magyar üzleti élet véleménye a hazai korrupcióról, derült ki egy multikulturális pénzügyi multi felméréséből.

A magyarországi válaszadók több mint kétharmada széles körűnek látja a vesztegetési és egyéb korrupciós ügyeket a hazai üzleti életben. Az így vélekedők részaránya több mint kétszerese a fejlett piacokon mért szintnek, de régiós szinten is jelentősen kilógunk, hiszen ez az arány 10 százalékkal meghaladja a régiós átlagot – derül ki az EY (korábbi nevén Ernst&Young) cégvezetőket kérdező felméréséből.

Árulkodó válasz, hogy Magyarországon a válaszadók 42 százaléka látja úgy, hogy az eredménykimutatások gyakran a valóságosnál kedvezőbb képet festenek egy-egy vállalat gazdálkodásról. Ez az arány 5 százalékkal magasabb, mint a vizsgált régió egészére vonatkozó adat.

Az EY 2014. december és 2015. január között végezte a felmérést. Összesen 3 800 interjút készítettek az európai, közel-keleti, indiai és az afrikai régió 38 országában dolgozó vezetőkkel. A mintában minden országban a legnagyobb társaságok szerepeltek. A megkérdezett munkavállalók között voltak igazgatótanácsi tagok, felső vezetőségi tagok, illetve egyéb vezetők és munkavállalók. Az interjúk anonim módon, az adott ország nyelvén, online vagy személyesen zajlottak. Magyarországon száz interjú készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik