Belföld

Rászállt a NAV a Flippermúzeumra, júniusban bezárnak

Az adóhatóság fedett ellenőrzést végezve már a megnyitást követő napon megjelent a nemzetközi eredményekkel büszkélkedő múzeumnál.

A Flippermúzeum Facebook-oldalán Pélfi Balázs alapító-tulajdonos jelentette be: az adóhatóság miatt június 17-én bizonytalan időre bezár a múzeum.

A bejegyzésben Pálfi azt írja: “A Flippermúzeum megnyitása után már másnap megjelent a NAV Szerencsejáték Felügyelet fedett ellenőrzést végezve, és mint később a jegyzőkönyvekből megtudtuk, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás. Pár héten belül ezt az intézkedést még kétszer megismételték. Később ez az álláspont enyhült, fogadtak minket személyesen, úgy nézett ki, közeledik az álláspontunk; kis átalakításokat előirányozva szóban megerősítettek minket a további zavartalan működésről. De egy júliusi határozatban már teljesen más szellemben álltak hozzá a kérdéshez. Bírósághoz fordultunk, idén június 17-én lesz a tárgyalásunk.” Hozzátette: az elmúlt időszakban több olyan kemény, a működést ellehetetlenítő kérvényt adtak be a bíróságnak, hogy a pozitív elbírálás esélye a minimálisra csökkent.

Az alapító-tulajdonos reménysugarat is felvillantott – mégha kevés reményt is fűz ehhez: “Természetesen amennyiben sikerülne a NAV Szerencsejáték Felügyelettől, korábbi informális gondolataikat megerősítve, bármilyen hivatalos dokumentumot kapni arról, hogy a jogszerű működésnek nem feltétele az éves szinten több tízmillió forintra rúgó kiszabott tehertétel, a Flippermúzeum a továbbiakban is itthon életben tudna maradni” – fogalmaz Pálfi.

A Flippermúzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott engedély szerint muzeális közintézményként működhet, tagja a Műszaki Örökség Programnak.

A vállalkozás nemzetközi sikereket tudhat maga mögött: a Wizz Air, illetve a Norwegian Airlines egyik havi magazinjában egy flipperen keresztül mutatta be Budapest nevezetességeit, utóbbi 8 oldalas terjedelemben. A magyar kuriózumról beszámolt a BBC, az AFP, a Reuters és a magyar média színe-java. A Hír24 is ellátogatott Budapest legmenőbb helyére. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik