Belföld

Nincs pénz, bezárhat a boncodföldei autista otthon

autista kisgyerek (Array)
autista kisgyerek (Array)

Be kell zárni az autisták boncodföldei bentlakásos védőotthonát, ha nem érkezik gyors anyagi segítség - közölte a zaol.hu szerdán.

A dolgozóknak csak a bérek hatvan százalékát tudták kifizetni, az alapítvány vezetője pedig egyetlen fillért sem vett fel – mondta el az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője a Zalai Hírlap internetes oldalán megjelent cikkben.

Jakab Károlyné hozzátette: a bérek kifizetésére egymillió forintra kellene, további hárommillió forintból pedig a köztartozásaikat tudnák rendezni. Ősztől már reményeik szerint egy működési pályázatból fedezni tudnák a költségeket.
Jelenleg havi 540 ezer forint állami támogatást kapnak gondozottanként, de a speciális feladatok ellátásához ennek a négyszeresére lenne szükség. A szülők, gondviselők 100 ezer forintos térítési díjjal járulnak hozzá az ellátáshoz és rendszeresen gyűjtenek adományokat is, de a befolyt összegből nem tudják biztosítani a fenntartás költségeit.

A védőotthonnak tizenegy lakója van, Zala mellett Fejér, Somogy, Baranya és Pest megyéből. A speciális feladatokat hét szakképzett szociális gondozó látja el, mellettük terápiás munkatársakra, félállású gyógypedagógusra is szükség volna.
A védőotthon specialitása, hogy fiatalokat és gyerekeket is fogad, hasonló intézmény csak Miskolcon működik még az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik