Belföld

Csányi itt is „leg” lett – napvilágra került Lázár János ötszázas listája

Csanyi-Sandor(1)(960x640).jpg (Array)
Csanyi-Sandor(1)(960x640).jpg (Array)

A Miniszterelnökség a legjobban támogatott magyar agrárcégeket gyűjtötte össze.

A kormány benyújtotta Brüsszelnek a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési operatív programot, amely mintegy 1200 milliárd forinttal szolgálja a magyar vidék fejlődését, elsősorban a munkahelyteremtést, a családi gazdaságok és a kisvállalkozások megerősödését. Az új vidékfejlesztési program lényeges változásokat hoz: míg a korábbi években a támogatások 80 százaléka a nagybirtokosokhoz került, és mindössze 20 százaléka segítette a kisbirtokosokat, a kormány a jövőben ezt az arányt megfordítaná – írták. 

Ennek kapcsán a Miniszterelnökség most közzétette az ötszáz legtöbb agrártámogatást lehívó vállalkozásról összesítését. Abból kiderül, hogy a 2007-2015 közötti időszakban Csányi Sándor cége kapta messze a legtöbb agrártámogatást. A Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. több mint 21,3 milliárd forintot, de még a legnagyobbak között utolsó, 500. Helvécia Protein Trade Kft. is mintegy 963 milliót kapott. A Miniszterelnökség listája szerint a TOP 500 cég összesen valamivel több mint 1089 milliárd forintot nyert el az összesen 3805 milliárdos keretből.

Korábban az Index írt arról, hogy jelentős változás állt be az agrártámogatások kormányzati információkezelésében, az  irányváltás mögött Orbán nagybirtok-ellenes politikája állhat, a miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy változtatni kellene a birtokszerkezeten, és a mezőgazdaság 80 százalékának kisgazda alapokon kellene állnia.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik