Belföld

Itt a nagy magyar korrupciós teszt

k teszt (Array)
k teszt (Array)

Szeretné megtudni, mennyire hajlamos a korrupcióra? Itt a segítség.

A K-Monitor tesztjének célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a korrupció nem a milliós, milliárdos csúszópénzek elfogadásával kezdődik, hanem hétköznapi szociális magatartásunkban gyökerezik. Ezért a korrupció elleni küzdelem is többről szól, mint jogszabályok készítéséről vagy bűncselekmények felderítéséről. Fontos megérteni, a korrupció nem egy távoli, megfoghatatlan jelenség, mindennapi döntéseinknél is jelen van, egyéni felelősség is tenni ellene.

A teszt szociálpszichológusok közreműködésével készült. A kitöltőknek eredményeik alapján ötféle visszajelzést adhat a nagyon alacsony és a nagyon magas korrupciós hajlandóság között. A korrupciós hajlandóságnak nincs mértékegysége, így az eredmények csak egymáshoz képest értelmezhetők. A teszt a kategóriákat a korábbi kitöltők eredményeiből számolt átlaghoz képest határozza meg.

A kiscsoportos kollektivizmus

A K-Monitor csapata emlékeztet rá, hogy a korrupcióra való hajlandóság mértéke nagyban függ ismerőseink, barátaink iránti lojalitásunktól. A közeli ismerősök közötti erős kapcsolat megjelenik morálisan elfogadható és kevésbé elfogadható helyzetekben is. Teljességgel helyénvaló, ha igyekszünk segíteni egymást a barátainkkal, azonban észre kell vennünk, ha egymás segítése már a tágabb közösség érdekeit sérti, vagy annak értékeibe ütközik.

Fontos, hogy minden, a szűkebb közösségünkért (család, barátok, kollégák, stb.) végrehajtott cselekedetnél vegyük figyelembe tettünk tágabb közösségünkre, közösségeinkre (szomszédság, település, ország, stb.) gyakorolt hatásait is. Magyarországon a családhoz, a barátokhoz, a közeli ismerősökhöz fűződő kapcsolatok (amit a pszichológia kiscsoportos kollektivizmusnak nevez) jellemzően erősebbek, mint a tágabb közösséghez, társadalmi intézményekhez fűződőek. 

Az ilyen országokra gyengébb gazdasági teljesítmény jellemző, kevésbé versenyképesek, lakóik között alacsony az egymás iránti bizalom, a lojalitást többre tartják, mint a hatékonyságot. Azokban az országokban, amelyekre az intézményi kollektivizmus a jellemző, ennek épp a fordítottja igaz. A korrupció egyik ellenszere tehát a közeli kapcsolataink és a tágabb közösséghez, közösségekhez fűződő viszonyaink megfelelő egyensúlyában rejlik – írták.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik