Pénzügy

Új, magyaros jogintézmény a közbeszerzéseknél

uniós zászló (Array)
uniós zászló (Array)

Az új közbeszerzési törvény tervezete megengedi a kiírónak, hogy azt zárjon ki, akit akar. 

A 444.hu megnézte az új közbeszerzési törvény tervezetét, amit Brüsszel kérésére szabtak újra, mivel tág teret adott a pályázati korrupciónak. Nos, az új törvény, bár helyenként valóban bezárja a kiskapukat, nyit helyettük egy hatalmas átjárót, amin akár szekérrel is lehet közlekedni, oda-vissza.

A javaslat szerint a pályázatból ki lehet zárni azt, aki “az adott eljárásban megkísérelte jogtalanul befolyásolni az ajánlatkérő döntéshozatali folyamatát, vagy olyan bizalmas információt kísérelt megszerezni, amely jogtalan előnyt biztosítana számára a közbeszerzési eljárásban”. Valamint akkor is kizárhatnak egy jelentkezőt a versenyjogi törvény megsértése miatt, ha erről nincs hivatalos ítélet.

A közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek egy része szerint a törvény itt szinte felhatalmazza a mindenkori kiírókat, hogy azt zárjanak ki, akit akarnak. Nem világos ugyanis, hogy miként lehet egy kísérletet definiálni? Hogyan lehet alátámasztani valamit, amit az egyik fél nyilván vitatni fog? A tiltott információszerzési kísérlet micsoda? Megpróbál egy pályázó megkérdezni valamit, amit nem kellene? Vagy ilyenkor azt mondja az egyik pályázó, hogy megpróbálta a riválisuk kinyomozni, hogy ők mennyiért vállalnák a munkát, ez szerencsére nem sikerült, de azért zárják ki, mert tudják, hogy megpróbálta?

Hihetetlenül humoros eleme a javaslatnak az öntisztázás fogalma. Ezt így definiálják: „Az öntisztázás lényege, hogy egy gazdasági szereplő, amely egy vagy több meghatározott kizáró ok hatálya alatt áll, intézkedéseket tehet annak érdekében, hogy a jövőben a kizárás alapját képező cselekményt ne kövesse el, illetve csökkentse ennek kockázatát.

Vagyis aki úgy érzi, hogy olyanért zárták ki, ami az aktuális pályázatot nem befolyásolná, az kaphat esélyt arra, hogy mégse zárják ki. A Közbeszerzési Hatóság lesz az az intézmény, amelyik eldöntheti, hogy az öntisztázás megalapozott-e, vagy sem.

A törvény persze még változhat, a május 19-én parlament elé kerülő változat is módosulhat még, és a nyáron tovább alakíthatják a képviselők a törvényt, ha úgy tartják jónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik