Pénzügy

Szépen muzsikált a Siemens

zenész (Array)
zenész (Array)

Igaz, csak egyszeri tételeknek köszönhetően nőtt a Siemens AG nyeresége pénzügyi éve második negyedévében. A konszern tevékenységének racionalizálása érdekében újabb 4500 alkalmazottját bocsátja el.

A Siemens AG pénzügyi éve március 31-én zárt második negyedévében 3,89 milliárd euró nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,12 milliárd euróval. Elemzők a Wall Street Journal felmérése szerint átlagosan 2 milliárd eurós nettó nyereségre számítottak.

A nettó nyereséget megemelő egyszeri tételek a Robert Bosch GmbH vállalattal létesített háztartási berendezés gyártó közös vállalatban tartott részesedés, illetve a hallókészülék és a kórházi informatikai üzletágak értékesítéséből származtak.

A Siemens értékesítési árbevétele 8 százalékkal 18,05 milliárd euróra emelkedett a negyedévben az egy évvel korábbi 16,7 milliárd euróról. A növekedésben nagy szerepet játszott a devizaárfolyam-változások kedvező hatása. Az új megrendelések értéke 16 százalékkal 20,75 milliárd euróra emelkedett elsősorban a vasúti szerelvény üzletág belföldi megbízásainak köszönhetően.

Ennek ellenére a Siemens újabb 4500 alkalmazott elbocsátását jelentette be világszerte, ebből 2200-at Németországban. A már korábban bejelentett elbocsátásokkal együtt a létszámcsökkentési keret így globálisan 13 100-ra, Németországban 5100-ra emelkedett. A Siemens globálisan 342 ezer, Németországban 114 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Az elbocsátások okaként az energiaipari üzletág problémáit, illetve a kevésbé nyereséges üzletágak szanálásának a szükségességét nevezte meg Joe Kaeser vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik