Belföld

Vigyázat! Teknő közelít Magyarország felé

eso(960x640).jpg (Array)
eso(960x640).jpg (Array)

A teknő az időjárásra lesz nagy hatással, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint még köztes gerinc is érkezik, esőt is hoznak magukkal.

Az OMSZ szakkifejezésekkel teli közleménye szerint „időjárásunkat szombat délutánig egy gyenge köztes gerinc határozza meg, majd estefelé nyugat felől egy teknő közelíti meg térségünket. Az előbbi légköri objektum napos, csapadékmentes idővel jár, de a teknő közeledése egyre több gomolyfelhőt jelent majd: szombat délutántól záporok, zivatarok is kialakulhatnak.”

Szerencsére van szótár is a teknőhöz meg a köztes gerinchez. Eszerint „a különböző nyomási szintek térképein megjelenő alakzat, ahol a környezetéhez képest ugyanazon légnyomási értékek alacsonyabban (teknő) vagy magasabban (gerinc) vannak. A magasban a gerinc közeledése többnyire leszálló, felhőoszlató légmozgással párosul, míg a teknő közeledtével felhő- és csapadékképződéshez kedvező, felfelé irányuló áramlások jelentkeznek.”

De hogy érthetőbben is elmondjuk mindezt, a Köpönyeg előrejelzése szerint szombat délelőtt fátyolfelhős, napos idő lesz; majd délután megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Késő estétől megerősödik az ÉNy-i szél. Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Erős, néhol viharos lesz az ÉNy-i szél. Visszaesik a hőmérséklet: délután csak 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik