Belföld

Áder János a barátok felé fordult

áder jános (Array)
áder jános (Array)

A köztársasági elnök arra kérte Magyarország barátait, hogy segítsenek minél több támogatót szerezni Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kampányához.

Áder a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait, itt beszélt arról, hogy Al Gore egy hónapja bejelentett tervével egymilliárd ember aláírását szeretné összegyűjteni, egyértelmű klímavédelmi nyomás alá helyezve ezzel a decemberi, párizsi klímacsúcs részvevőit.

Kiemelte, a kezdeményezés elindulását követően felajánlotta Magyarország segítségét is, amit a korábbi amerikai alelnök szívesen fogadott. Egy hónapig tartó egyeztetés után sikerült megállapodni az együttműködés részleteiről, aminek eredményeként – amerikai mintára – elindulhatott a elobolygonk.hu honlap, ahol az emberek felemelhetik hangjukat a Föld megmentése érdekében – mondta Áder János.

A köztársasági elnök szerint erre azért is szükség van, mert a klímaváltozás és a globális felmelegedés mára az elsőszámú társadalmi és politikai kérdéssé vált, de ezt ma még nem mindenki gondolja így.

Áder János emellett köszönetet mondott a Magyarország Barátai Alapítvány tagjainak, amiért sokszor hitet tettek az ország mellett. Beszédében kitért arra is, hogy idén a tavalyinál lényegesen többen fogadták el meghívását, ezért a Sándor-palota legnagyobb terme sem volt elég a fogadásra. “Ha ilyen mértékben növekszik Magyarország barátainak száma, akkor jövőre törhetem a fejem, hogy hol fogadjam a vendégeket” – fogalmazott.

Kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Vizi E. Szilveszter, az alapítvány elnöke, az MTA volt vezetője beszédében azt mondta, Áder Jánosnak igaza volt tavaly, amikor azt mondta, ha Magyarországnak ilyen barátai vannak, akkor az ország biztosan sikeres lesz.

Az anyagi tőke oda megy, ahol a szellemi tőke is található és “ebben mi magyarok mindig gazdagok voltunk” – fogalmazott az MTA volt vezetője, hozzátéve, az alapítvány 35 országból érkezett világhírű tagjai, valamint a diaszpórában élő magyarság segítségével Magyarország biztosan még sikeresebb lesz a következő időszakban.

A Magyarország Barátai Alapítvány második, kétnapos világtalálkozója pénteken kezdődött. A szervezet korábbi közleményében arról adott tájokoztatást, hogy 2011-ben azzal a céllal jöttek létre, hogy “értékközpontúan, de pártatlanul informálja Magyarország barátainak közösségét és a nyilvánosságot a Magyarországgal és a világban élő magyarokkal kapcsolatos eseményekről, eredményekről”. Az alapítvány emellett világszerte figyelemmel kíséri a magyarok sikeres társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági tevékenységét, erősíti a kapcsolatot az ország és a diaszpóra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik