Belföld

Áder: új honlapot indítunk csütörtöktől

A www.elobolygonk.hu-n regisztrálók csatlakoznak az Al Gore volt amerikai alelnök által indított kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt.

Ha felemeljük a szavunkat az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen, arra ösztönözhetjük a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy ambíciózusabb, elkötelezettebb megállapodást kössenek meg – mondta Áder János köztársasági elnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államfő úgy fogalmazott: ma már nem kell bizonygatni, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés az elsőszámú társadalmi és politikai kérdéssé vált.

Emlékeztetett rá: az év végén Párizsban gyűlnek össze a világ vezetői a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás megteremtése érdekében. Mint mondta, Párizsban kell megkötni például a széndoxid-kibocsátás csökkentésére, az új technológiák fejlesztésére, az esőerdők irtásának megakadályozására vonatkozó megállapodást.

A párizsi klímacsúcs vízválasztó lesz abból a szempontból, hogy tudunk-e felelős döntést hozni – hangsúlyozta Áder János. A kérdés az, hogy kihasználjuk-e a ma még rendelkezésünkre álló esélyt, vagy elszalasztjuk azt és olyan helyzetet idézünk elő, amikor már nem tudjuk befolyásolni az eseményeket – mondta.

Hozzátette: felismerve a párizsi találkozó jelentőségét, Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított. Áder János elmondta: amint tudomására jutott a kampány, március 25-én beszélt Al Gore-ral és felajánlotta Magyarország és az ő személyes támogatását is a kampányhoz, amit – mint fogalmazott – Al Gore örömmel fogadott és közölte, Magyarország az első ország, amely csatlakozik a világméretű összefogáshoz.

A cél az, hogy a párizsi klímacsúcson résztvevő állami, politikai vezetők felé olyan világos és egyértelmű üzenetet küldjünk, ami arra ösztönzi a klímacsúcson résztvevőket, hogy egy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodást hozzanak tető alá, mint amilyen most éppen körvonalazódni látszik – mondta a köztársasági elnök.

Áder János hozzátette: a honlapon a csatlakozók nevét, email-címét és irányítószámát kérik, de a magyar adatvédelmi szabályok betartása érdekében neveket, személyes adatokat nem küldenek át az amerikai félnek, mindössze – közjegyzői hitelesítést követően, rendszeres időközönként – a regisztrálók számát.

A köztársasági elnök azt kérte, mindenki csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Áder János egy, a paksi bővítésre vonatkozó kérdésre válaszul kifejtette: emissziós szempontból az atomerőművek létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni, de nagyon fontos a biztonság kérdése is. Mint mondta, 6-8 évvel ezelőtt egyértelmű politikai konszenzus volt Paks bővítését, annak indokoltságát illetően, és ő ehhez a konszenzushoz tartja magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik