Belföld

Végleg kitúrhatják a magyarokat Oroszországból

vlagyimir nyikolajevics szergejev (Array)
vlagyimir nyikolajevics szergejev (Array)

A nagykövet szerint nagyon kicsi az esélye, hogy hamarabb feloldják velünk szemben az embargót. A paksi bővítéssel kapcsolatban viszont optimistán fogalmazott.

Végleg kitúrhatják a magyar vállalkozásokat az orosz piacról azok után, hogy Oroszország tavaly behozatali tilalmat hirdetett az EU-ból származó élelmiszerekre – írja a VS.hu. Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete szerdán egy sajtóbeszélgetésen azt mondta: nagyon kicsi az esélye annak, hogy Magyarországgal szemben előbb feloldják a tilalmat.

Szergejev azt mondta: az unió is kollektív döntést hozott az oroszokkal szembeni szankciókról, ezért Oroszország ellenlépése is kiterjed az EU minden egyes tagjára. A kieső árut pedig már pótolták, részben orosz termelők, részben az unión kívüli országok által.

Az orosz nagykövet ugyanakkor derűlátóan értékelte a paksi atomerőmű bővítését. A megvalósulás garanciájának látja a magyar-orosz kormányközi egyezményt és a kivitelező vállalatok által aláírt szerződéseket.

Szergejev arra is kitért, hogy „szét kell választani a politikát és a gazdaságot”: nem azért üzletel Oroszország Magyarországgal, mert jót akar tenni neki, hanem azért, mert ez konkrét gazdasági előnyökkel jár Oroszország számára. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is ezt a megközelítést vallja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik