Belföld

Szembeköpték Vonát a jobbikosok

Vona Gábor (Array)
Vona Gábor (Array)

A pártelnök évértékelőjében olyan ígéretet tett az egész frakció nevében, amiről már akkor lehetett sejteni, hogy teljesen abszurd. Jól hangzott a belengetett önkéntesség, de alig érdekelt valakit a pártban.

Vona a január végi évértékelőjén meghirdette az önkéntesség évét. “Először is, minden egyes parlamenti képviselőnk havonta egy napot valamilyen karitatív vagy szociális területen fog dolgozni önkéntesként” – adta ki a parancsot Vona, utóbb kiderült: teljesen feleslegesen.

De ez még nem minden, volt egy másik kötelezettség is a 23 fős frakció számára:

“Nem csupán az időnkből akarunk áldozni, hanem anyagi lehetőségeinkből is. A Jobbik képviselői a jövőben, miután megteremtettük a jogi lehetőségeit, minden hónapban fizetésük 10%-át egy szeretetszolgálat alapítványának fogják befizetni, hogy betegeken, szegényeken és rászorulókon segíthessünk. Sem a havi önkéntes munka, sem a 10% fizetése nem lesz fakultatív, hanem minden országgyűlési képviselőnkre vonatkozni fog.”

Ígéret. Meg a szép szó

Tudjuk jól, mi a helyzet ezekkel az “ezt fogjuk csinálni”, meg “azt fogjuk tenni” típusú bejelentésekkel, a politikai szereplők minden egyes megszólalása (itthon is, külföldön is), egyfelől a közvéleménynek, a sajtónak és a választóknak szól, másrészt erősen fenntartással kezelendők. Gondoljunk csak az Orbán által ígért egymillió új munkahelyre, vagy korábban Gyurcsány Ferencre, amikor még az euró bevezetésének felgyorsítását sürgette kormányon. Hogy mennyire nem magyar találmány ez az egész, arra csak egy példa: a briteknél május 7-én választásokat tartanak, a munkáspárti kihívó pedig kőbe véste választási programjának főbb elemeit. Ha nyer, a londoni miniszterelnöki rezidencia kertjében fogja felállíttatni a közel két és fél méteres kőtáblát. “Ez a hat ígéret most már kőbe van vésve, azért, hogy ne lehessen elfeledkezni róluk a választás után” – mondta.

A Jobbik, ellenzéki erőként nagyjából azt mond és ígér, amit akar, mindezt politikai értelemben felelőtlenül teheti – ez az ellenzéki lét egyik előnye. Akkor miért jártunk utána a beharangozott önkéntes munkának?

  • A Jobbik szereti magát úgy beállítani, mint az egyetlen hiteles és szavahihető párt, akik szembemennek az MSZP és a Fidesz ígéretcunamijaival, ezért érdekesnek tűnt megnézni, mi az igazság.
  • Legutóbb Vona Gábor a két nagy pártot XX. századinak nevezte, magukat pedig a XXI. századi erőnek, de ez az ígérgetés és annak be nem tartása annyira XX. század.

23 képviselő, 23 kiküldött levél – de mennyi válasz?

A Jobbik képviselői arról ismertek, hogy ha kapnak egy megkeresést a sajtótól, akkor igyekeznek válaszolni, a legtöbbször. Most nem legtöbbször volt. A parlamentben 23 fős frakcióval rendelkező párt mindegyik képviselője megkapta ugyanazt az e-mailt: hol és mit dolgoztak Vona bejelentése óta, valamint elutalták-e fizetésük 10%-át? A levelezési címeket a párt hivatalos honlapjáról néztük – és vártunk. Egy teljes hetet.

Fotó: Hír24/Neményi Márton 

39% – ekkora arányban válaszoltak a radikális képviselők. Feltételezzük, ennyien hallgattak a pártelnök szavára, 23-ből 9 politikus.

Ander Balázs, Dúró Dóra, Staudt Gábor, Farkas Gergely, Novák Előd, Bana Tibor, Sneider Tamás és Vona Gábor, Lukács László – ők válaszoltak.

Dúró Dóra például egy gyermekotthonban volt és ételt osztott, férje, Novák Előd pedig erős mentegetőzéssel és teljesen felesleges mondattal indított válaszában. “A Fidesz kormányzása alatt nem könnyű önkéntes munkát végezni, nekem pl. Molnár László újbudai alpolgármester azután is megtiltotta az önkéntes munkavégzésemet, hogy egy XI. kerületi óvodaigazgató jelezte: szívesen látna pedagógiai asszisztensi munkakörben”, de azért sikerült neki, kertészkedett egy egyházi óvodában és ápoló volt egy idősek otthonában. Vona Ásotthalmon volt mezőőr, Ajkán pedig beteghordó, pont a tapolcai időközi választást megelőző kampányidőszakban. (Frissítés: Lukács László válaszolt, ő elküldte levelét, be is fényképezte azt, még április 29-én válaszolt. A levél azonban valahogy elkeveredett félúton, mert hozzám nem érkezett meg, de Lukács rendszeresen végzi önkéntes munkáját.)

A többi képviselőnél is népszerű volt az idősek otthona, az iskolai munka és az állatmenhely.

Néma 14-ök, akik egy hét alatt sem válaszoltak

  1. Gyöngyösi Márton
  2. Volner János
  3. Z. Kárpát Dániel
  4. Apáti István
  5. Egyed Zsolt
  6. Gyüre Csaba
  7. Hegedűs Lórántné
  8. Kepli Lajos
  9. Kulcsár Gergely
  10. Magyar Zoltán
  11. Mirkóczki Ádám
  12. Szávay István
  13. Szilágyi György
  14. Vágó Sebestyén

Megjegyzés: a cikk megejelénse után minden bizonnyal kapunk még leveleket a fenti képviselőktől, amire egy hétig nem akartak reagálni, arra hirtelen kedvük támad majd.

A 10%-os utalás sem teljesült hiánytalanul, Dúró szerint “tiszteletdíjunk 10%-át mindenki havonta fizeti, jelenleg a Jobbik egy erre a célra létrehozott gyűjtőszámláján tartjuk ezeket az összegeket, melynek jótékonysági felhasználásához kongresszusi döntés szükséges, ezért a terveink szerint talán májusra össze is hívjuk azt.”

“Előre lehetett tudni”

A Jobbik frakciója körül dolgozó forrásunk szerint már a januári bejelentéskor sejteni lehetett, hogy nem minden képviselő repes majd örömtől. “Előre lehetett tudni, hogy erre valaki majd rá fog kérdezni, meg lennék lepve, ha mindenki válaszolna” – mondta a frackió egyik munkatársa. “Biztos, hogy vannak olyanok, akiknek ez úgy hiányzott, mint egy púp a hátára, és most szenvednek, hogy csináljanak valami látszat dolgot, vagy csak keresnek egy egyszerű kibúvót” – zárta forrásunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik