Belföld
Erettsegi(1)(430x286).jpg (Array)

Irodalomtörténeti szöveg a magyarérettségin

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 05. 04. 06:16

Elsőként a magyar nyelv és irodalom jön. Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten érettségizők szövegértési feladatként.

Korábban a témában:

A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek ma az idei érettségik.

A köznevelési államtitkárság szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1 904 vizsgázó tesz érettségit.

A mai forgatókönyv

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. Az Eduline értesülései szerint a szövegértési vizsgarészben idén Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten érettségizők. Az írás 2010-ben jelent meg. Összesen 12 kérdésre kellett válaszolniuk a diákoknak, többek között azt is ki kellett fejteniük, mi a szerző álláspontja az irodalom és a történelem viszonyával kapcsolatban.

Névjegy: Grendel Lajos

Szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár. Grendel Lajos 1948- április 6-án született Léván. A Komensky Egyetemen matematikát és fizikát tanult, 1963-ban iratkozott be a pozsonyi intézmény magyar-angol szakára. 1970 óta publikál a Pozsonyi Irodalmi Szemlében. 1992-1996 között a Kalligram Kiadó és az azonos című folyóirat főszerkesztője volt. 1998-tól a Magyar Írók Szövetségének elnökségi tagja. 1998–ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

1990-ben József Attila-díjat kapott, 1999-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Szövegértés: nem egyértelmű kérdések is a feladatlapra kerültek?

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint nincsenek könnyű helyzetben a középszinten érettségizők. A pedagógus szerint a szöveg túl részletes, sok információt tartalmaz, a hozzá tartozó kérdések pedig nem mindig egyértelműek.
A 11-es feladat például okozhat fejtörést, hiszen a “nyelvhasználati jellemzőkhöz” azt lehet írni, hogy köznyelvi, irodalomtudományi szövegekben nem megszokott a stílus. Emlékeztetnek: tavaly a netes nyelvről kaptak szöveget a vizsgázók, az valószínűleg közelebb állt hozzájuk.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. Az idei szövegalkotási feladatokról részletesen itt írtunk.

Emelt szintű vizsga: nehezebb feladatok, nagyobb szabadság

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 55 helyszínen 113 diák tesz érettségit, ebből csak középszinten lehet vizsgázni. Az írásbeli négy elkülönülő részből áll: a diákok az “Olvasott szöveg értése”, a “Nyelvhelyesség”, a “Hallott szöveg értése” és az “Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli teljes időtartama 180 perc.
A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.