Belföld

Egy fideszes támadja Orbán döntését

Boldog István (Array)
Boldog István (Array)

A kormánypárti Boldog István megtalálta pártja népszerűségvesztésének okát. Villáminterjú a t. Házból arról, miért kell elvenni valamit, amit nem kellett volna elvenni.

Ön megtalálta a Fidesz népszerűségvesztésének titkát. Azt állítja, a baj fő oka, hogy az őszi önkormányzati választás előtt a kormánytöbbség jelentősen csökkentette a kistelepülési polgármesterek fizetését, akik eztán a hatalom ellen hangolták a népet. Nagy a veszteség?

Jelentős. Az emberek a falvakban nincsenek beskatulyázva egyetlen párt mellé sem, és ha a polgármester jó ember, és azt mondja az embereknek, hogy „ezek szemetek, elvették még a béremelésünket is, és inkább álljunk azokhoz, mert azok sokkal jobbak”, akkor az emberek jelentős része oda is fog állni azokhoz.

Ön törvénymódosítást kezdeményezett, mellyel visszaadná az elvett a településvezetőknek. Egyeztetett valakivel a pártjából?

Egyéni képviselőként képviselem az ügyet.

Rogánnal átbeszélte?

Nem beszéltem vele erről.

Tényleg szólózik?

Persze. Ez nekem szívügyem. Húsz évig voltam polgármester, és már az nagyon rosszulesett nekem, amikor azon a tavalyi frakcióülésen tárgyaltunk a csökkentésről.

 Fotók: Berecz Valter

Mit tett ott? Fölállt? Verte az asztalt?

Felálltam, érveltem.

A zárt frakcióülésen.

Igen.

Miért nem a plenáris ülésen? Lettek volna támogatói az ellenzékből.

Mert létezik frakciófegyelem.

Meg nyilván kapott volna az arcára a sajátjaitól.

Nem azért!

Hanem miért?

Mert volt ígéretünk rá a frakcióban, hogy lesz majd rajta módosítás, csak előbb így menjen át a törvény.

Annak meg mi értelme, hogy elveszik a , de úgy, hogy közben tudják, hamarosan visszaadják?

Én sem értem az egészet. Nekem az a legfontosabb, hogy a polgármesterek megkapják a pénzüket.

Ön egy okos képviselő. Ne mondja nekem, hogy amikor elhangzott a frakcióülésen, hogy „elvesszük, de ígérjük, mindjárt vissza is adjuk”, nem villant át az agyán a kérdés: miért?!

Az egész törvényt egyben tárgyaltuk, és az volt a cél, hogy a törvény átmenjen.

Minden törvényjavaslatból ki lehet venni és bele lehet tenni bármit. Ha valamiről már ott látszik, hogy hülyeség, miért hagyták benne?

Mert a kistelepüléseknek kisebb volt a támogatottságuk.

Nem értem.

Hát, ha a frakcióban felvetünk valamit, akkor arról van egy frakciószavazás, és ha a frakciószavazáson valaki alulmarad, akkor az alulmaradt.

Értem, de ha egyszer alulmaradt, akkor az a döntés. Ez esetben miért kell később az alulmaradóknak igazat adni?

Alulmaradtunk, de küzdöttünk, és a vita során kaptunk ígéretet, hogy majd lesz rajta módosítás.

Micsoda baromság ez!

Én élek azzal a jogommal, hogy mint egyéni országgyűlési képviselő, vigyem folyamatosan ezt az ügyet. És amíg nem lesz rajta változtatás, mindig be fogom nyújtani újra és újra ezt a törvénymódosító javaslatot, és mindig más változatban, természetesen.

Nem lesz ebből dádá? Ott van frakciótársa, a tatabányai Bencsik János, aki földügyben aprehendál folyamatosan, és úgy hírlik, hajszálon függ, meddig tűri meg őt a képviselőcsoport vezetése.

Én más képviselőkkel nem foglalkozom.

A frakcióvezetéssel kénytelen foglalkozni. A főnökei.

Az én dolgom az, hogy képviseljem a választóimat, és képviseljem a polgármestereimet, akik lényeges fizetéscsökkenést kaptak a saját körzetemben és szerte az országban.

Két és fél milliárd forintról van szó. Ha ön elérné a visszacsinálást, honnét lesz forrás a béremelésre?

Egy ország költségvetésében ez nem olyan nagy pénz.

Hát akkor megint csak az a kérdés: miért vették el?

A törvény előkészítésekor volt egy olyan probléma, hogy a városok polgármesterei nagyban befolyásolták a törvényt. Ennek köszönhető, hogy míg az alpolgármesterek fizetését felemelték óriásira, például az én településemen, Kétpón korábban tízezer forintot kapott a munkáját másodállásban ellátó alpolgármester, most meg fix száztízezer forintot, addig sajnos a polgármesterekét is fixen meghatározva lecsökkentették azt. Ez aránytalanság.

Kicsit olyan ez, mint amikor Gyurcsány Ferenc a 2006-os választáshoz közeledve levitte, majd utána visszaemelte az áfát, így keresve népszerűséget a szavazás előtt. A Fidesznek a kistelepülési polgármestereket sanyargató akciója is értelmezhető úgy, hogy a választás előtt elvették az aspiránsok kedvét az indulástól, de a sajátjaiknak megsúgták, hogy nyugi, lesz kompenzáció.

Hogy nem lett megemelve a fizetés rögtön a választás után, az nagyban köszönhető annak, hogy az ellenzék azonnal azzal támadott, hogy azért akarjuk megemelni a kistelepülési polgármesterek fizetését, mert sok fideszes polgármester lett. De könyörgöm, a kistelepülések többségében függetlenek nyertek! Akkor hoztunk egy rossz döntést, ezt javítani kellett volna, de miután Schifferék rögtön megtámadták a miniszterelnököt, innestül kezdve ez a dolog megállt.

Ugye nem azt akarja mondani, Schiffer tehet az önök bénázásáról?

Nem, de ha nem támad, lehet, ma más lenne a helyzet.

Mikor lesz ebből valami?

Hát ez nem rajtam múlik, hanem a parlamenten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik