Belföld

Terítéken Orbán, Lázár, Habony, Rogán, Vona és a köztévé

heti válasz (heti válasz)
heti válasz (heti válasz)

És a jelzők: a legtehetségesebb, bunkó, terrorista, cseh kettő néző, nemzetáruló, agitpropos. Csintalan Sándor a Heti Válaszban.

A Lánchíd Rádió műsorvezetője a köztévé műsorvezetőjének megverését áttételesen levezeti abból, ha a felelős pozícióban lévők nem tudják, mit csinálnak. Ezek közé sorolja, ha Lázár János bunkón viselkedik Szél Bernadettel, ha a kormányfő nem rúgja ki páros lábbal azonnal Habonyt, amikor tudomására jut, mit művelt az utcán. A tanácsadó körüli mismásolásról Csintalan azt mondja: ő még olyan zavaradottnak nem látta a miniszterelnökét, mint amikor róla beszélt, „pedig toronymagasan ő a legtehetségesebb politikus az egész mezőnyben”. A helyzet képtelen, amit Orbán is tud. Nem az a kérdés, hogy a közvéleményt meg tudja-e győzni, hanem az, miként fog „a környezetében dolgozó néhány tucat ember szemébe nézni, akik pontosan tudják, hogy amit mond nem igaz? Ők naponta megélik a Habony-féle terrorizmust, Habony jelenlétét, Habony hatalmát.”

Szerinte a miniszterelnöknek kár volt azon törnie a fejét, miként csinál egy nézhetetlen állami médiát, amelyben a megrendelés alapján egy virtuális valóságot kell felépíteni a ’70-es éveket és az MSZMP KB agitprop osztályának szellemét idézve. Az is árulkodó, hogy a Simicska-féle médiaholding sok volt a hatalomnak, „hiszen az orgánumok irányultsága az égadta világon semmit nem változott. Ez konzervatív, jobbközép, kritikai média. De, ha a sajtó nem kritikus, akkor nem is sajtó, hanem hirdetési felület”.

Csintalan több intelligenciát várna a Fidesztől, amelynek a második kormányzati ciklusában akár elvárása is lehetne, hogy a hozzá közel álló sajtó „betöltse az őrkutya szerepét”, kritikus legyen. Szerinte Rogán frakcióvezető és Lázár miniszter nem a Hír TV-t, hanem a cseh kettőt nézi. Nem ők közeledtek a Jobbikhoz, hanem a Széles-féle, most barátinak tekintett Echo Tv, Magyar Hírlap van a Jobbiktól is jobbra. „Vannak ott olyan műsorvezetők, akiktől jobbra már csak a szakadék van”. A Fidesz nem a Magyar Nemzetet, a Lánchíd Rádiót, a Hír Tv-t, hanem a választót bojkottálja, ami kontraproduktív.  

Komoly baj van kommunikációval, aminek az egyik legkirívóbb példája, amikor a főminiszter azzal áll elő, hogy „ha a nyomozás kideríti, hogy volt összefüggés a trafikos gyilkosság és a kirakat fóliázása között, elsőként fog lépni. Mi kell még? Még hány rablás legyen, hogy leessen, itt azonnal le kell tépni a fóliákat? Csintalan ezzel együtt is arra biztatná a választópolgárt, „hogy szavazzon a Fideszre”. Nem azért, mert fél a Jobbiktól, hanem azért, mert belegondolt, hogy a miniszterelnököt Vona Gábornak hívják. Szerinte a radikális párt „a megvalósíthatatlan ígérgetéseivel nemzetáruló, nemzetellenes politikát folytat.”    

Rogán felvetését, hogy a Fidesz-bojkott feloldásáért Simicska esetleg bocsánatot kérhetne Orbántól, kizárja. Szerinte a felvetés is jelzi, hogy a Fidesz-frakcióvezető elképzelhetetlennek tart egy nem kézivezérelt médiát. Ő szomorú is lenne, ha Simicska úr bocsánatot kérne és minden jóra fordulna. Az Orbán-Simicska háború kapcsán emlékeztet rá, nem ők hajtottak végre 180 fokos fordulatot. Hogy mi volt a két egykori barát között korábban, csak ők tudják, de még ha össze is vesztek, az „mennyiben indokolja, hogy minket megpróbáljanak kicsinálni”. Simicska Lajost, ha csak az önző pénzügyi érdekei vezérelnék, egy ilyen balhé után fogja magát, összecsomagol, és a pénzével elvonul a világtól. Ehelyett egy pénzdarálóba szórja a vagyonát”. Tovább részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik