Belföld

A sajtó megfogadta Orbán tanácsát, kár volt

A miniszterelnök múlt héten azt javasolta az újságíróknak: Habony Árpádról a népesség-nyilvántartónál érdeklődjenek. Úgy tűnik, nem tudja, hogy az hogyan működik.

Orbán Viktor múlt heti miskolci látogatása alkalmával azt javasolta az újságíróknak: Habony Árpádról kérdezzék a népesség-nyilvántartót. A Népszava és az Origo is így tett, bár nem sokra mentek vele.

A hivatalos nevén Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint az állampolgárok személyes adataira vonatkozó törvények rögzítik hogy – a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása esetén – kinek és milyen feltételekkel és korlátok között lehetséges a nyilvántartásokból adatot szolgáltatni. Jogértelmezésük szerint “a sajtó nem tartozik azon szervezetek közé, amelyek az említett nyilvántartásokból jogszerűen személyes adatot igényelhetnek” – írja a Népszava.

A hivatal szerint ugyan “a közhiteles és nyilvános nyilvántartásokban szereplő adatokhoz kérelemre bárki hozzáférhet”, ám “a hozzáférés általában az érintett személy kérelmére indul” – magyarázza az Origo, hozzátéve: eszerint csak maga Habony Árpád kérhetne adatokat magáról.

Orbán Viktor Miskolcon azt mondta Habony Árpádról: „Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, minden egyébbel forduljon a népesség-nyilvántartóhoz”, illetve, hogy ő maga „semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik