Belföld

Viharfigyelmeztetést adtak ki: a nyakunkba szakad az ég

vihar németországban (vihar)
vihar németországban (vihar)

Az ország kétharmadában figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, a 12 megyéből 4-ben másodfokú a veszélyességi fokozat. Szerdán hasonló idő várható és a folytatásban fagy és vihar is várható.

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém és Fejér megyére másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala megyében elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A késő délutáni órákban északnyugat felől markáns hidegfront éri el hazánkat, ezért a Dunántúlon és a főváros térségében nagy területen viharossá (65-85 km/h) fokozódik az északnyugatira forduló szél, sőt a Fertő-tó, a Bakony és a Balaton térségében 90-100 km/h-t elérő széllökések is előfordulhatnak (egy-egy 110 km/h lökés sem kizárt).

Elsősorban a Dunántúlon a fronthoz kapcsolódva várható zivatar, másutt (főként délkeleti országrész) csak elvétve valószínű zivatar kialakulása, viharos (60-80 km/h) széllökések, jégeső egy cm átmérőjűnél nagyobb szemekkel), lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék) kíséretében.

Kedden a Dunántúlon túlnyomóan borult időre számíthatunk, keleten azonban szakadozottabb lesz a felhőzet. Sokfelé várható eső, záporeső, szórványosan zivatar is valószínű. A helyenként erős déli szél kora délutántól egyre több helyen északnyugatira fordul, és a Dunántúlon majd a középső országrészben is viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében szintén lehetnek viharos széllökések.

 
Fotó: Thinkstock 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de a Dunántúlon helyenként néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő este 7, 16 fok várható, keleten lesz enyhébb az este.

Szerdára a meteorológiai szolgálat hasonló kiterjedésű figyelmeztetést adott ki, mint keddre, de ekkor már az ország észak-keleti részén is várhatóak veszélyes időjárási jelenségek.

Ekkor nyugat felől csökken a felhőzet, délután már a Tiszántúlon is kisüt a nap. Délelőtt a Tiszántúlon még több helyen eshet, később ott is már csak néhol lehet záporeső. Az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Csütörtökön napos időre számíthatunk, délután, estefelé nyugaton növekszik meg erősen a felhőzet, és ott esetleg már eső, zápor is lehet. A délkeleti, déli szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, talajmenti fagy több helyen is lehet! A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, estefelé nyugaton csökken a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. A szél északnyugatira fordul, és sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 19 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik