Belföld

Perrel cibálja az LMP a Külügyminisztérium bajszát

Nem hajlandó a Külügy kiadni a Quaestor-botrány nyomán, kiknek volt diplomata-útlevelük, ezért a párt pert indít. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter maga ejtett el egy információmorzsát, miszerint sokan szaladgálnak ilyen speciális útlevéllel.

Az LMP pert indít a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ellen azért, hogy a közöljék, kik kaptak diplomata-útlevelet 2010 májusa óta. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki közleményében azzal indokolt, hogy a tárca az LMP közérdekű adatigénylésére válaszul azt állította, nem képes listát adni a diplomata-útlevelekről. A bíróságon derül ki, hogy ez a “tragikomikus” válasz a minisztérium vezetőinek alkalmatlanságát bizonyítja vagy csupán “kétségbeesett, időhúzó védekezésről” van szó – írta Széll.

Az LMP társelnöke szerint egészen a közelmúltig a bedőlt Quaestor-cégcsoport vezetője is Szijjártó Péter külügyminisztertől kapott diplomata-útlevéllel járhatta a világot. Ezért ideje, hogy kiderüljön, kiknek, milyen indokokkal könnyítette meg a nemzetközi mozgását a külügy a keleti nyitás évei alatt – írja az MTI.

Szijjártó március végén beszélt arról, hogy ő hagyta jóvá diplomata-útlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont kialakításáát megelőző tárgyalásokon, a dokumentumot azonban március 28-án visszavonta. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon – jegyezte meg akkor a miniszter.

Frissítés

A Külügy közleményben reagált a per hírére. Közölték, a minisztériumnak “semmi takargatnivalója nincs a diplomata-útlevelekkel kapcsolatban.” Hozzátették, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az ilyen útlevéllel rendelkezők teljes listáját nyilvánosságra hozza a tárca. Ha a bíróság viszont úgy dönt, a diplomata-útlevéllel rendelkezők listáját azonnal közlik – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik