Belföld

Nyugodtan építkezzen alagút fölé!

Nekiesik végre a minisztérium az alagútépítések körüli jogszabályoknak. Főleg az északi M0-s miatt lenne erre szükség, ahol fölöslegesen sajátította ki a nyomvonal fölötti telkeket az állam.

Végre rendezi az alagútépítés jogi feltételeit a kormány, ami az M0-s északi szektorának továbbépítése miatt lenne fontos igazán – írja a Népszabadság csütörtöki száma. Emiatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tucatnyi törvény módosítását tervezi.

A lap szerint az M0-s nyolc kilométeres szakaszán a kisajátítási és kártérítési költségek épp a jogszabályi rések miatt fenyegettek elszabadulással, így kissé megkésett a szabályozással a kormány. Például a pálya nyomvonalán – hiába fut majd a föld alatt – építési tilalom van érvényben. Az alagútfúrás viszont 2022 előtt nem valószínű, hogy elkezdődik, de ha igen, az új szabályok szerint az építési forgalom igénybe veheti majd a szakasz fölötti területeket. Mint mi is megírtuk, az M85-ös soproni szakaszán is szükség lesz alagútra a jövőben.

Ráadásul a leendő alagút fölötti telkek tulajdonosai kénytelenek lesznek elszenvedni, hogy pl. az alagút szellőzőit a telken helyezhetik el, és ide az autópálya-kezelőnek szabad hozzáférést kell biztosítani. Jelenleg a törvény szerint az alagút fölötti telkeket nem sajátítja ki az építő, a tulajdonjog változatlan marad. Kaphat kártérítést az a tulajdonos viszont, aki nem tudja rendesen használni az ingatlanát az építés vagy használat miatt. Ha az ingatlan használhatatlanná válik, a tulaj akár a telek kisajátítását, megvásárlását is kezdeményezheti.

Jó hír még, hogy ha pl. omlás következne be a felszínen a fúrás miatt, akkor az építtető köteles megtéríteni a kárt. Az M6-os autópálya példáját hozzák fel, bár ott löszdombokba fúrtak, míg itt kőhegyek alá fognak. Mindenesetre az ingatlantulajok akár a kártérítés lehetőségéről is lemondhatnak. Ez meg is történhetne, sok tulajdonos építkezne a nyomvonal fölé, akár ezen az áron is. Az új szabályok szerint márpedig lehet majd az alagút fölé építeni, ha az építkezés nem jár értéknövekedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik