Belföld

Alagutat fúrnak Sopron alá

Sopron nem kap metrót, de kap majd egy autóutat, amihez át kell fúrni a város egyik dombját. Orbán Viktor márciusban bejelentette, hogy lesz M85-ös, így el is kezdődtek az egyeztetések.

Százmilliárd forintosnál is nagyobb fejlesztésként lengette be március végén Orbán Viktor kormányfő a tervet, hogy Sopront is eléri az M85-ös autóút a jövőben. A Sopron és Pereszteg közötti szakaszról kedden tartottak közmeghallgatást, amiről a Kisalföld írt (élőben tudósítottak volna, de ezt nem engedték). Az építkezés legfontosabb eleme az lesz, hogy a soproni Bécsi-domb alá alagutat fúrnak, így vezetve át a sztrádát a várostól északra fekvő, beépített részen (gyorsforgalmi alagút jelenleg csak az M6-oson van, igaz, ott egyből négy).

Egy korábbi kormányrendelet szerint kétszer egy sávon épült volna meg a végül kétszer kétsávos leendő út, az említett alagút 490 méter hosszú lenne. Épülne öt le- és felhajtó a 24 kilométeres szakaszon, aminek 2018-ig meg kéne épülnie, és 110 kilométer per órával lehet majd hajtani rajta. A számítások szerint 2028-ra már 28 ezer autós forgalom várható (azt nem írják, milyen időintervallumon belül). Az építkezés miatt Kópházánál a vasutat is kiigazítanák. Több száz méteren zajvédő falat is kell majd építeni, hisz sok helyen közel lesznek a házak a tervezett nyomvonalhoz. A kiviteli engedélyezés és a közbeszerési eljárás a jövőben indulhat el – közölték a fórumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik