Belföld

Sikerült megállapodni a kórházak nagy hitelezőivel

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Lassan befut a kormány 60 milliárd forintos segítsége a kórházakba, amiknek több beszállító hitelre szállított felszerelést.

Az adósságok nyilvántartásának egyeztetése már megkezdődött a beszállítók és a kórházak között, a legnagyobb hitelezőkkel pedig már meg is állapodott a fenntartó – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az M1 Aktuális műsorában szerda reggel. A költségvetés 60 milliárd forintos támogatásával heteken belül megkezdődhet a kórházaknak hitelező beszállítók 30 napnál régebben lejárt követeléseinek kifizetése – közölte az államtitkár.

A kórházak adóssága annak ellenére nőtt, hogy a 2010-es 750 milliárd forintról 2014-re 930 milliárd forintra nőtt a kórházak költségvetési támogatása, a pénzügyi források ugyanis nem tudták követni a kapacitásbővülést. Az MTI szerint a mostani 60 milliárd forinthoz hasonló egyszeri segítséget még sohase kaptak a kórházak. A forrás ráadásul nem az egészségbiztosítási alapból, hanem kívülről jön, így az alap forrásai másra használhatóak – mondta Zombor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik