Belföld

MSZP: Még több pénz kell

tóbiás (tóbiás)
tóbiás (tóbiás)

Az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra és az önkormányzatoknak.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a társadalom azt várja el a 2016-os költségvetéstől, hogy több pénz legyen az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra és több pénze legyen az önkormányzatoknak.

Tóbiás József azt mondta, ez az a négy terület, amelyek segítségével mérsékelni lehet a Fidesz-kormány által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az ellenzéki politikus megerősítette pártja korábbi álláspontját. Igazságtalannak tartják az egykulcsos adórendszert, amely korlátozza Magyarország gazdasági növekedését. Szeritne az emberek hiába kapnak több fizetést, ha többet költenek, mert a kormány növeli a fogyasztási adókat.

Az MSZP elnöke szerint olyan adórendszere van szükség, amely a köz teherviselését valósítja meg, vagyis aki tud, többet vállaljon.

Tóbiás József úgy értékelte, a kormány a 2016-os költségvetést úgy vette elő, mint bűvész a kalapból a nyulat. Arról nem folytatott társadalmi egyeztetést, ezzel az elmúlt öt év gyakorlatát folytatja.

A sertés tőkehús áfakulcsának csökkentéséről kérdésre válaszolva azt mondta, örülnek annak, hogy valamit megértett a kormány az elmúlt három év MSZP-s kezdeményezéseiből. Ne álljon meg a kormány, legyen bátrabb! – hangoztatta és azt javasolta, az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse 27 százalékról 5 százalékra. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden egyebek mellett bejelentették, hogy jövőre 15 százalékra csökken az szja-kulcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik