Gazdaság

Nyugalom! A költségvetéssel minden rendben van

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )

A költségvetési módosításokkal szemben az adósságszabály teljesülését vizsgáló Költségvetési Tanács nem emelt kifogást - tudatta a nemzetgazdasági minisztérium.

A 2015. évi költségvetési törvény módosítása lehetővé teszi a kormány számára, hogy több fontos közérdekű cél megvalósításához biztosítson többletforrást. Az állami részesedésszerzés az ERSTE bankban, a BKV adósságkonszolidációja, valamint egyes feladatok többletforrásának biztosítása szükségszerű intézkedések, amelyek az államadósság csökkenése és az alacsony hiány elérése mellett is teljesíthetőek.

Az év eddig eltelt időszakában kedvező makrogazdasági és államháztartási folyamatok tükrében állíthatjuk, hogy a változatlan árfolyamon számított GDP-arányos bruttó államadósság 2015 végére várhatóan csökkenni fog az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a módosításokat követően is teljesül az államadósság-szabály, valamint tartható az államháztartás hiánycélja.

Mindez elősegíti, hogy megvalósuljanak a kormány célkitűzései, amihez megfelelő keretet a gazdaság stabilitása, a kiszámítható költségvetési politika, a bővülő foglalkoztatás, illetve hazánk növekvő gazdasági teljesítménye biztosít. A módosításokkal szemben az adósságszabály teljesülését vizsgáló Költségvetési Tanács nem emelt kifogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik